Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vulić tražila zabranu emitovanja N1 u RS-u, evo šta joj je odgovorio RAK

Preuzmite sliku

Poslanica SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Sanja Vulić zatražila je od Regulatorne agencije za komunikacije da se televiziji N1 oduzme frekvencija za emitovanje TV programa putem digitalnog zemaljskog signala na području Republike Srpske jer joj se nisu svidjele objave na portalu N1.

Kako se može vidjeti iz materijala koji će biti razmatrani na narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Vulićeva je u dva navrata, u julu i avgustu ove godine, pisala RAK.

U prvom slučaju je zahtijevala odgovor “zašto je televiziji N1 izdata nacionalna frekvencija u BiH”, dok je drugi put uputila inicijativu u kojoj je tražila ukidanje emitovanja ove televizije u Srpskoj.

Vulićeva je inicijativu za zabranu emitovanja televizije N1 u Srpskoj proslijedila RAK još krajem jula ove godine, a iz Agencije su ovih dana odgovorili negativno na njen zahtjev, te joj objasnili u kojim slučajevima se nekoj televiziji može oduzeti frekvencija.

U svom odgovoru Agencija je detaljno objasnila koje su njene nadležnosti, kao i ovlaštenja.

Oduzimanje dozvole, kako navode u Agenciji, frekvencija, pristupa ili isključenja iz multipleksa strogo je pravno formalan proces pod kontrolom Savjeta Agencije i suda, koji se može provesti samo pod određenim, striktno propisanim uslovima.

Upozorili su da bi ukidanje izdate dozvole, kao i postupanje suprotno Zakonu o  komunikacijama i relevantnim propisima Agencije i Savjeta ministara, imalo za posljedicu ukidanje ili poništenje takve odluke, kao nezakonite, u žalbenom ili sudskom postupku, uz mogućnost potraživanja isplate enormne materijalne štete zbog neosnovanog ukidanja dozvole koja se, u smislu Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i njenih protokola, koji se direktno primjenjuju u BiH, smatra “stečenim pravom”.

– Konačno, a s obzirom na to da se inicijativa Vulićeve u najvećem dijelu referiše “na naslove sa portala N1 sa područja BiH”, smatramo neophodnim istaći da RAK nema jurisdikciju za regulaciju sadržaja koji se objavljuje na internet portalima nosilaca dozvola, niti za regulaciju onlajn prostora, generalno. Naime, Agencija je nadležna za regulisanje oblasti telekomunikacija i za oblast emitovanja (radio i televizija), ali ne i za oblast internet portala – navodi se u odgovoru RAK Vulićevoj.

Dodaje se da, “ni sam internet ne spada u regulatorno ovlaštenje Agencije, pogotovo internet portali kao sredstvo javnog informisanja koja ne spadaju u elektronske komunikacije već se u pravnom smislu imaju smatrati štampanim medijima”.

S tim u vezi, kako se navodi u odgovoru RAK, internet portali, formalno, potpadaju pod ingerenciju Savjeta za štampu i online medije u BiH, koje je nadležno za praćenje sadržaja u online medijima, za praćenje poštivanja etičkih standarda propisanih Kodeksom za štampu i onlajn medije, kao i za primanje žalbi građana i institucija za netačno i neprofesionalno izvještavanje onlajn medija.

Kompletan odgovor pogledajte OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,