Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

VSTV podržao Tegeltiju: Ovo je najbrutalniji napad do sada

Preuzmite sliku

U Sarajevu se održava dvodnevna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Na početku sjednice predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija zatražio je da se u dnevni red uvrsti tačka u okviru koje bi se raspravljalo o pritiscima na rad pravosuđa, a zbog političkih izjava, koje se posljednjih dana odnose na rad Tužilaštva BiH. Naveo je da je riječ o izjavama iz SDA, a kada je u pitanju predmet “Respiratori”. Tegeltija je izvijestio Vijeće o prijetnjama smrću glavnoj tužiteljici BiH o kojima je obaviješten.

Ranije je Tegeltija, gostujući u programu N1, kazao kako je obaveza VSTV-a da štiti ljude na provosudnim funkcijama. Povodom napada na glavnu državnu tužiteljicu Gordani Tadić izjavio je kako on ne brani ličnost nego poziciju državnog tužitelja. Dodao je kako pravosuđe mora raditi bez pritiska, te da pritisci više nisu neprimjereni, već opasni, rekao je Tegeltija.

Član Vijeća, Ružica Jukić, je izjavila da je riječ o najbrutalnijem napadu do sada. Dodala je da grešaka u pravosuđu ima, ali da se ne može reći da je cijeli pravosudni sistem korumpiran.

Dodala je kako je u posljednjem slučaju, predmetu “Respiratori”, riječ o političkom progonu tužitelja, koji su pokušani da se diskreditiraju u javnosti.

Član Vijeća Slavo Lakić je postavio pitanje je li ovo poruka pravosuđu za buduće predmete da se treba kucati na vrata političara kako bi se pitalo koga treba procesuirati, a koga ne.

Tegeltija je pozvao VSTV da se izjasne o ovom konkretnom slučaju. Tokom rasprave izneseni su zahtjevi da se pripremi posebna Deklaracija o svim pritiscima na pravosuđe, kako bi se dala podrška svim tužiteljima da rade bez straha na svim budućim predmetima.

VSTV je dao podršku stavovima koje je iznio predsjednik Milan Tegeltija povodom posljednjih pritisaka na rad pravosuđa BiH, te će o svemu biti izdato saopćenje VSTV-a BiH.

Na dnevnom redu prvog dana sjednice uvršteni su izvještaj direktora Sekretarijata VSTV-a, nacrt srednjoročnog plana za period 2021–2023. godina, kao i reformski program ove pravosudne institucije.

Pred članovima Vijeća nalazi se i informacija o sprovođenju postupka ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija u sudovima i tužilaštvima, te presuda Suda BiH o ukidanju Pravilnika o postupku ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija i Kriterijuma za ocjenjivanje rada sudija u BiH.

Usvajanjem treće faze projektnog prijedloga “Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH”, bit će okončan prvi dan sjednice.

Drugog dana zasjedanja, u četvrtak, 4. juna, članovi Vijeća će, između ostalog, razmatrati inicijativu za donošenje zaključka o proširivanju prakse privremenog upućivanja nosilaca pravosudnih funkcija radi pružanja pomoći institucijama sa značajnim brojem neriješenih predmeta u skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH.

Na dnevnom redu je i predstavljanje vodiča kroz krivični postupak, namijenjenog djeci žrtvama/svjedocima krivičnih djela. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,