Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada TK stvorila uslove za uspostavu elektronskog registra podataka o imovini dužnosnika u TK

Preuzmite sliku

Kao prioritetna 19 mjera u radu Vlade TK bit će početak rada Ureda za za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK dogovoreno je na današnjoj sjednici kantonalne vlade.

Tako je  usvojena Uredba o sadržaju i načinu vođenja registra podataka o porijeklu imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u TK , a koja je propisana zakonom koji je usvojen u decembru prošle godine. Na osnovu ove Uredbe stvoreni su uslovi za izradu elektronskog registra.

“Ona znači da ćemo mi sada moći zajedno sa OSCE-om, koji je pomoć u ovom dijelu, finansirat će softversko rješenje elektronskog registra, međutim potreban mu je bio ovaj dokument da bi oni krenuli u samo kreiranje softverskog rješenja. Mi smo pokušali dobiti tačan rok od samog OSCE-a, kada bi se mogla očekivati izrada tog elektronskog registra, ali nismo mogli dobiti pouzdan podatak”, rekla je Senada Dizdarević, ministrica pravosuđa i uprave TK

Uspostavljenjem elektronskog registra podaci o imovini s kojom raspolažu javni dužnosnici, zajedno sa svojim bliskim srodnicima, bit će dostupni javnosti, a i sami građani imat će priliku prijavliti nepravilnosti u prijavi imovine, ukoliko za to budu imali pouzdane dokaze.

“Cilj registra jeste da kada se registar napuni podacima koji su stigli u prijavama o imovini oni će biti objavljen na stranici Ureda, koju će finansirati OSCE i ona će uvijek kao i registar biti uvijek dostupan građanima” kaže Senada Dizdarević, ministrica pravosuđa i uprave TK

Vlada će poduzeti sve napore, kako bi se što prije uspostavio rad Ureda, međutim uočeno je nekoliko nepravoremenih i neispravno poduzetih koraka u formiranju Ureda, koje je, tvrdi premijer načinila prošla Vlada..

“Da ipak nije bilo onako kako je to prezentovano javnosti u prošlosti, niz je ovdje koraka koji su trebali biti preduzeti a nisu preduzeti i mi sad moramo vraćati i evo kada su u pitanju sami rokovi i tu je problematično da imamo pristigle određene koverte kada je u pitanju imovina, a nema ko da otvori te prijave imovine. kaže Irfan Halilagić, premijer TK

Kako bi i ovaj problem bio riješen data je i saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta koji je trebao biti donesen prije dva mjeseca rečeno je ovom prilikom. Također u toku je i žalbeni rok u okviru konkursa za imenovanje direktora Ureda za borbu protiv korupcije, kojeg provodi Agencija za državnu službu Federacije BIH, a koji je raspisan za vrijeme prošlog saziva Vlade TK.

“Ovo će stvoriti priliku da mi počnemo sa primanjem odnosno preuzimanjem uposlenika i barem za početak četiri ili pet uposlenika da se u Uredu zaposli bilo kroz interni oglas bilo kroz preuzimanje. Ukoliko hoćemo da završimo ovu priču u nekim kraćim rokovima to će se morati završavati interno mimo Agencije za državnu službu, ali i paralelno dakle oglasiti konkurse i preko Agencije kako bi imali trajna rješenja”rekla je Senada Dizdarević, ministrica pravosuđa i uprave TK

Svim ovim poduzetim koracima Vlada TK želi da u što kraćem roku zaživi rad Ureda za borbu protiv korupcije TK, koji će sarađivati sa Tužilaštvom TK, a sve u cilju smanjena korupcije na području TK. Veliku podršku u formiranju Ureda pružaju i međunarodne organizacije poput OSCE-a, ali i ambasada SAD u BIH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,