Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada TK sa 260.200,00 KM podržala projekte održivog povratka

Preuzmite sliku

Ugovore o dodjeli sredstava za realizaciju projektnih ideja koji doprinose održivom povratku izbjeglih i raseljenih osoba danas je u Bosanskom kulturnom centru potpisalo 94-oro dobitnika sredstava.

  • Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je 260.200,00 KM, a korisnici su odabrani na osnovu javnog poziva. Od 392 ukupno prijavljena aplikanta, Komisija je od 301 uredne prijave odabrala 94 korisnika grant sredstava za održiv povratak u 2020. godini. Kako je danas rečeno, dodijeljene su 94 donacije, od čega je dodijeljeno 99 različitih stočnih grla, 35 motokultivatora, 9 traktorskih priključaka, 18 gospodarskih objekata, 5 oprema za obrtničku djelatnost, 3 kompleta za pčelarstvo, 2 plastenika i 1 zasad jagoda. Za povratnike na područje Tuzlanskog kantona dodijeljene su 44, a za povratnike na područje entiteta Republika Srpska 50 donacija. Pojedinačni iznosi dodijeljenih sredstava kreću se u rasponu od 1.800,00 do 4.750,00 KM.

    „Svjesni smo da odobrena sredstva nisu dovoljna da riješe sve probleme s kojima se povratnici susreću, ali će im sigurno pomoći da pristojno žive od svog rada. Vlada uporedo s ovim projektom realizira i druge projekte podrške povratnicima, prije svega kroz obnovu infrastrukturnih objekata, te nastoji stvoriti uslove za bolji život stanovnika povratničkih krajeva“ rekao je premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, te najavio da će u narednom periodu fokus Vlade Tuzlanskog kantona, kada je podrška održivom povratku u pitanju, biti usmjeren na podršku zapošljavanju i samozapošljavanju povratnika.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,