Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlada TK osigurala 1,3 miliona KM za zapošljavanje boraca

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je uslove, kriterije i postupak za dodjelu finansijskih sredstava u svrhu obezbjeđivanja povoljnijih uslova za zapošljavanje boraca i članova njihove porodice.

Radi se o ukupno 1,3 miliona KM bespovratnih sredstava, koja će biti odobrena u svrhu samozapošljavanja radi pokretanja nove djelatnosti i zapošljavanja radi proširenja postojeće ili pokretanja nove djelatnosti za osobe iz boračke populacije, koje se nalaze u evidenciji Službe za zapošljavanje TK.

Samozapošljavanje podrazumijeva zapošljavanje nezaposlene osobe, koja bi koristeći sredstva registrovala i otpočela obavljati djelatnost u svoje ime i za svoj račun, dok zapošljavanje mogu vršiti fizička lica koja obavljaju, obrtničku ili srodnu djelatnost ili privredna društva.

Pravni osnov za donošenje ove Odluke je sadržan u odredbama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, kazao je na konferenciji za medije ministar za boračka pitanja TK, Fedahija Ahmetović.

Finasijska sredstva su bespovratna i obezbijeđena su na poziciji ministarstva za boračka pitanja TK, a prenose se u vidu grant sredstava na račun korisnika nakon zaključivanja ugovora, dodao je.

Od ukupnog iznosa 700.000 KM je namijenjeno za bespovratna sredstva obrtnicima, dok je 600.000 KM namijenjeno za privredna društva koja bi vršila prijem novih radnika.

Za raspodjelu navedenih sredstava bit će raspisan Javni poziv.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,