Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada Republike Srpske odobrila zaduživanje od 951 milion KM

Preuzmite sliku

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas u Banjaluci Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju RS za 2024. godinu kojom se odobrava dugoročno zaduživanje u maksimalnom iznosu do 951.700.000 KM.

Plan je da se u 2024. godini Republika Srpska dugoročno zaduži na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu – na domaćem tržištu 141.700.000 KM i na međunarodnom tržištu 810.000.000 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga Republike Srpske, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija Republike Srpske, u cijelosti ili djelimično, u slučaju kada dužnik ne izmiri svoje finansijske obaveze, te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2024. godinu.

U skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske, kratkoročni dug Republike ne može biti viši od osam odsto iznosa redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini. Prema planu prihoda iz rebalansa budžeta za ovu godinu, maksimalan iznos stanja kratkoročnog duga u 2024. godini ne može biti viši od 337,85 miliona KM.

Vlada je utvrdila Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2024. godini.

Ovom odlukom odobrava se izdavanje garancija Republike Srpske za zaduženja u 2024. godini do iznosa od 500.000.000 KM, s tim da ukupna izloženost Republike Srpske po izdatim garancijama ne može biti viša od ograničenja definisanog Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske, koje iznosi 15 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas i Prijedlog programa ekonomskih reformi RS za period 2024-2026. godine, koji je izrađen na osnovu strateških dokumenata Vlade i uz doprinos socijalnih partnera u skladu sa smjernicama Evropske komisije.

“U predstojećem periodu biće nastavljene inicijative i višegodišnji reformski procesi definisani reformskim stubovima čija je realizacija započeta u prethodnom periodu, a odnose se na ekonomski rast, digitalizaciju, reformu javnih preduzeća, zdravstvenu i socijalnu politiku i demografsku obnovu Republike Srpske”, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

U naredne dvije godine predložena je realizacija sedam strukturnih reformi koje su podijeljene u tri uže oblasti – konkurentnost, održivost i otpornost, te ljudski kapital i socijalne politike.

Vlada RS utvrdila je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o doprinosima, radi smanjenja opterećenja obrazovnih ustanova po osnovu obaveze uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za učenike za vrijeme praktične nastave, odnosno tokom obavljanja stručne prakse kod poslodavca.

Predloženim zakonom, koji će biti upućen u Narodnu skupštinu Republike Srpske, za učenike i studente za vrijeme praktične nastave, odnosno tokom obavljanja stručne prakse kod poslodavca se smanjuje osnovica doprinosa sa 50 odsto na 20 odsto prosječne bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu.

Primjenom predloženog zakona, obrazovne ustanove bi imale 90.000 KM manju obavezu da obračunavaju i uplate doprinose.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture.

Razlog za donošenje ovih zakona je usklađivanje platnih koeficijenata zaposlenih sa visokom stručnom spremom u oblasti obrazovanja i kulture Republike Srpske, a koji imaju platni koeficijent niži od platnog koeficijenta pete platne grupe definisanog zakonom kojim se uređuju plate zaposlenih u organima uprave, s ciljem poboljšanja materijalnog položaja ove kategorije radnika, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,