Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlada KS: Besplatan boravak u hotelima za državljane Srbije u znak zahvalnosti

Preuzmite sliku

Premijer Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH, Edin Forto, nakon primanja donacije Vlade Srbije od 10 hiljada vakcina protiv korona virusa ovom kantonu, najavio je kako će se Vladi i građanima te zemlje odužiti za njihov gest.

„Osjećamo zahvalnost, ali Vlada KS će se odužiti tako što ćemo u protuvrijednosti ovih vakcina uručiti paket Republici Srbiji, Vladi, gdje ćemo mi njihovim građanima ponuditi nešto, još nismo zatvorili tu konstrukciju, vjerovatno će se raditi o mogućnosti da građani Srbije dođu u Kanton Sarajevo i odsjedaju u hotelima na račun Vlade KS. Ovo je samo najava nečega što je naša želja. Naša želja je da platimo kad imamo novac”, rekao je Forto novinarima na sarajevskom aerodromu.

Na Aerodrom Sarajevo u petak 9. aprila je stigao je prvi kontingent sa 10 hiljada AstraZeneca vakcina protiv korona virusa koje je Vlada Srbije donirala Kantonu Sarajevo.

Ovo prvi dio donacije od ukupno 20 hiljada vakcina koje je Vlada Srbije nakon sjednice održane 8. aprila odlučila uputiti Sarajevu, glavnom gradu BiH.

Forto je istakao i kako su se vlasti u Kantonu Sarajevo, u nemogućnosti da nabave vakcinu na drugačiji način, od nekoliko država tražili da im prodaju vakcine, te da su sa Srbijom imali intenzivnu korespondenciju.

„Republika Srbija je rekla da će razmotriti naš zahtjev. Na kraju su nam rekli da, iako nam ne mogu obezbijediti komercijalno tu vakcinu, oni će nam ih donirati“ , kazao je Forto. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje