Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlada FBiH: Za dogradnju Aerodroma Tuzla izdvojeno 3,57 miliona KM

Preuzmite sliku

Federalna vlada donijela je tri odluke kojima su, uz ostalo, predviđene subvencije aerodromima u ukupnom iznosu od 7 mil KM.

Federalna vlada donijela je tri odluke o izmjeni odluka o usvajanju programa utroška sredstava “Kapitalni transferi javnim preduzećima – Unapređenje aviosaobraćaja FBiH” utvrđenih budžetom FBiH za 2017. godinu”.

U saopštenju Vlade FBiH se navodi da je u Odluci o usvajanju programa utroška sredstava za JP Aerodrom Bihać umjesto 2 mil KM, dodijeljeno 4 mil KM. Dodatna sredstva su namijenjena za eksproprijaciju nekretnina – proširenje zemljišta aerodroma radi produženja piste.

– Za JP Aerodrom Tuzla, umjesto 1,57 mil KM, predviđeno je 3,57 mil KM, a dodatna sredstva bit će upotrijebljena za kapitalna ulaganja za rekonstrukciju i dogradnju zgrade putničkog terminala, odnosno za fazu 2 1.154.580 KM, za zgradnju carinskog skladišta za avionsko gorivo 269.000 KM i za nabavku aerodromske opreme, traktora s kosilicom i snjegobacačem 576.420 KM – navodi se u saopštenju.

Dodaju da je JP Aerodrom Mostar, umjesto utvrđenih 1,57 mil KM, za unapređenje aviosaobraćaja dodijeljeno 3,57 mil KM.

– Za subvencioniranje pokretanja nove redovite zračne linije koja bi povezala Aerodrom Mostar s Međunarodnom zračnom lukom Zagreb, koja predstavlja značajno saobraćajno čvorište, predviđeno je dodatnih milion maraka – stoji u saopštenju Vlade FBiH.

Subvencionisanje pokretanja ove linije bazirano je isključivo na pokrivanju troškova avioprijevoznika radi njene rentabilnosti i kontinuiteta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje