Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlada FBiH: Općinama uplaćeno više od 28 miliona KM

Preuzmite sliku

Iz budžeta Federacija Bosne i Hercegovine uplaćena sredstva u iznosu od 28.360.000 konvertibilnih maraka (KM) za 73 općine u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

Riječ je o realizaciji odluke Vlade FBiH od 16. septembra ove godine kojom se grant sredstvima direktno pomažu niži nivoi vlasti, gradovi i općine, u iznosu od 30 miliona KM.

Od toga je 10 miliona KM dodijeljeno na principu solidarnosti svim općinama i gradovima u FBiH u jednakom iznosu od 125.000 KM, na ime finansijske pomoći budžetima u sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije COVID-19.

Za kapitalne transfere općina i gradova osigurano je 20.000.000 KM, i to za finansiranje ili sufinansiranje projekata, zahtjeva ili inicijativa koje će biti implementirane u jedinicama lokalne samuprave i namijenjena su za nekoliko oblasti. To su: putna infrastruktura, komunalna infrastruktura, zatim objekti obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera. Obuhvaćeni su i ostali objekti od značaja za jedinice lokalne samouprave, kao i za finansiranje i drugih aktivnosti od značaja iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Odobrena sredstva za sedam preostalih općina u Federaciji BiH bit će uplaćena kada te općine završe proceduru potpisivanja i dostavljanja ugovora, zaključeno je iz Vlade FBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,