Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada FBiH donijela Uredbu o dodjeljivanju i oduzimanju činova policijskim službenicima u FBiH

Preuzmite sliku

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru, na prijedlog Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, donijela Uredbu o dodjeljivanju i oduzimanju činova policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovom uredbom propisuje se postupak dodjeljivanja i oduzimanja činova policijskim službenicima zaposlenim u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova – Federalnoj upravi policije, utvrđuju radna mjesta policijskih službenika, te poslovi i njima pripadajući činovi policijskih službenika. Također propisana su radna mjesta policijskih službenika, koja će biti popunjena u činu mlađeg inspektora zapošljavanjem novih policijskih službenika i radna mjesta koja će biti popunjena unaprjeđenjem policijskih službenika s nižim činom, kao i druga pitanja od značaja za provođenje ove uredbe.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

Kako je navedeno u obrazloženju, tokom primjene dosadašnje Uredbe o dodjeljivanju i oduzimanju činova policijskim službenicima FBiH utvrđeno je da pojedina pitanja nisu u cijelosti usklađena s odredbama Zakona o policijskim službenicima FBiH, što je dovelo do različitog pristupa u pogledu sadržaja pojedinih odredbi.

Također, analizom rada u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova u proteklom razdoblju ocijenjeno je da je u izvršavanju poslova iz nadležnosti ovog ministarstva, koji se odnose na obuku policijskih službenika na Policijskoj akademiji i analitičku obradu podataka u vezi s pitanjima iz oblasti droga, terorizma, organiziranog kriminala i međukantonalnog kriminala, potrebno iskustvo i znanje policijskog službenika. Stoga je uredbom bilo potrebno predvidjeti policijske službenike i u okviru Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Analizom rada Federalne uprave policije ocijenjeno je da za pravilno i učinkovito izvršavanje poslova iz djelokruga rada, prije svega kibernetičkog kriminala, neophodno da se za pojedina radna mjesta predvide susjedni činovi. Ovi činovi su postojali i ranije, ali je to pravo ukinuto Uredbom koja je donesena 2015. godine, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje