Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vlada Crne Gore slanjem protupožarnih aviona pomogla Bosni i Hercegovini

Preuzmite sliku

Vlada Crne Gore je slanjem tri protivpožarna aviona tipa “Air Tractor” značajno pomogla u gašenju požara na području Konjica.

Avioni su upućeni nakon što je Vlada juče, bez održavanja sjednice, a na osnovu saglasnosti većine članova, donijela odluku da pozitivno odgovori na zahtjev Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koje je zatražilo međunarodnu pomoć u gašenju požara, saopštila je Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić izjavio je pri ispraćaju crnogorskih pilota da je ovo prvi put da je Crna Gora na taj način pomogla Bosni i Hercegovini.

  • ‘Razgovarali smo s rukovodstvom Crne Gore i zahvaljujući njihovom razumijevanju i resursima dobili smo veoma uspješnu asistenciju u gašenju požara. Naša dva helikoptera Oružanih snaga BiH i lokalni vatrogasci nisu mogli da postignu rezultat. Veoma je važno da se požar gasio oko Konjica na nekoliko važnih lokacija, da se kuće spašavaju, a to je i poruka Crne Gore prema BiH, ali i cijelom regionu – da dobrosusjedski odnosi jesu prioritetni i da se Crna Gora, naročito nakon ulaska u NATO koji omogućava određene resurse i privilegije, ponaša kao lider u dobrim stvarima u cijelom regionu. BiH, Vijeće ministara i građani BiH veoma smo zahvalni na takvom gestu Crne Gore’ – kazao je ministar Radončić.

    Ambasador Crne Gore u BiH Obrad Mišo Stanišić rekao je tom prilikom da je Crna Gora dokazala da je prijateljska država prema BiH i svim drugim državama u regionu.

    – Što se tiče bilateralnih odnosa Crne Gore i BiH, mogu reći da oni treba da budu primjer svima, ne samo u regionu nego i šire – kazao je ambasador Stanišić.

    Osnov za pomoć je Sporazum između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o saradnji u zaštiti od prirodnih ili civilizacijskih katastrofa, koji je potpisan u Budvi 7. septembra 2007. godine na neodređeno vrijeme, saopštila je služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje