Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Više od 130 migranata iz velikokladuškog ‘Mirala’ pozitivno na COVID – 19

Preuzmite sliku

Na današnjem sastanku Operativne grupe za situaciju sa migrantima i izbjeglicama na području Unsko-sanskog kantona (USK) potvrđeno je da su u proteklim danima svi korisnici usluga Privremenog prihvatnog centra “Miral” u Velikoj Kladuši testirani na COVID-19, te da je stiglo 135 pozitivnih nalaza.

– Ta informacija je nažalost tačna, međutim posebno je zabrinjavajuće što je 55 zaraženih migranata nakon toga napustilo kamp i uputilo se u nepoznatom pravcu. To je nedopustiv propust međunarodnih i zaštitarskih organizacija i agencija koji upravljaju centrom. Zbog toga apelujemo i na Kantonalno tužilaštvo USK da reaguje po ovom pitanju i ispita odgovornost za ovakvo ugrožavanje zdravstveno – epidemiološke situacije u našem kantonu – kazao je premijer USK-a Mustafa Ružnić.

Dodao je i kako je zatražena pomoć nadležnih državnih institucija u pronalasku adekvatnog prostora za liječenje ljudi sa težom kliničkom slikom, s obzirom na preopterećenost gradskih i općinskih domova zdravlja, te Kantonalne bolnice u Bihaću.

-Jednostavno nam je potrebna pomoć u liječenju migranata i izbjeglica pozitivnih na COVID-19, jer mi više ne raspolažemo nikakvim kapacitetima. Nadamo se adekvatnoj reakciji, kako bismo na odgovarajući način mogli pružiti pomoć ljudima sa eventualnom teškom kliničkom slikom – riječi su premijera Ružnića.

Zbog povećanog broja oboljelih korisnika usluga prihvatnih centara, na sastanku Operativne grupe najavljeni su i pojačani nadzor i kontrola, odnosno onemogućavanje ulaska migranata i izbjeglica u Unsko-sanski kanton.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,