Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Više hiljada učesnika sutra iz Nezuka kreće na “Put spasa” (FOTO)

Preuzmite sliku

Sve je spremno za početak polaska na „Put spasa“, odnosno „Marš mira 2016.“, a do Bajrama je bilo više od 3.500 prijavljenih osoba, ističu iz Pododbora, piše Tuzlanski.ba.

Kako kažu, vjeruju da će sutra biti više od 5.000 učesnika, a kampovi i trase su spremni.

Za „Marš mira“ spremna je i ekipa iz Jablanice, ekipa iz Viteza je krenula prema Nezuku, tu su i građani Konjica, Sarajeva, Janje i brojnih drugih mjesta koji pješače prema mjestu odakle će ujutro kolona krenuti prema Potočarima.

Pješački pohod „Marš mira 2016“, održava se u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini.

„Prijave za „Marš Mira 2016“ možete izvršiti na email (za grupe) marsmira@gmail.com; info@marsmira.org; prijava@marsmira.org ili na slijedeće brojeve telefona: Damir: 00387 61 096 448, Emir: 00387 61 096 438“, napominju iz Pododbora, te podsjećaju i mogućnost registracije na sami dan polaska u Nezuku. Takođe, moguće je pridruživanje drugog ili trećeg dana, uz obavezu prijavljivanja kod osoba koje su zadužene za organizaciju.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi sa skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk (opština Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara (opština Srebrenica). Na potezu od Nezuka – kao polazišta, pa do Potočara – kao odredišta, učesnici prolaze slijedećom maršutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar). Maršom mira odaje se počast žrtvama genocida te podsjeća na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” – Srebrenica, u julu 1995. godine. Pohod nosi naziv protestni, jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine. Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje