Četvrtak, 24. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vijeće ministara BiH: Obavljanje službe vojnika u OS BiH ubuduće do 40 godina

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine radi usklađivanja sa zaključkom Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH u pogledu dužine trajanja službe vojnika u profesionalnoj vojnoj službi, javlja Anadolu Agency (AA).

Predloženim izmjenama maksimalna dužina trajanja službe vojnika pomjera se do navršenih 40 godina, s dosadašnjih 35, odnosno 38 godina, čime BiH slijedi praksu zemalja regije. Istovremeno se propisuje procedura za produženje ugovora u pogledu ispunjavanja psihofizičkih standarda, što će omogućiti kontinuiranu spremnost vojnika u izvršavanju zadataka i, uz njihovo stečeno iskustvo, dodatano ojačati Oružane snage BiH.

Dopunama Zakona, između ostalog, pomjera se i dužina trajanja službe vojnika u rezervnom sastavu sa 35 na 40 godina života. Ministarstvo odbrane BiH dostavit će prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH s pribavljenim mišljenjem Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti donijelo je Odluku o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za izdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u Bosni i Hercegovini u skladu sa Zakonom o strancima BiH.

Odlukom je definirano da stranac prilikom ulaska u BiH u 2018. godini mora raspolagati sa 150 KM ili protivvrijednosti u stranoj konvertibilnoj valuti za svaki dan namjeravanog boravka u BiH, što je nepromijenjeni iznos u odnosu na ranije godine.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima, uz sugestije usvojene na sjednici. Dvije države ovim sporazumom žele unaprijediti saradnju graničnih policija te pojednostaviti i ubrzati obavljanje granične kontrole u korist građana.

Sporazumom se želi omogućiti racionalnije korištenje resursa u kontroli prekograničnog prometa između država i efikasnije realizirati zajedničke mjere, planovi aktivnosti protiv ilegalnih migracija i svih oblika prekograničnog kiminala.

Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH donesena je Odluka o robama koje se podvrgavaju pregledu graničnih veterinarskih inspektora, koju je pripremio Ured za veterinarstvo BiH. Bosna i Hercegovina donošenjem ove odluke jasno određuje nadležnost u pogledu vrste roba koje moraju pregledati granični veterinarski inspektori u procesu usaglašavanja s legislativom Evropske unije u ovoj oblasti. Odlukom se utvrđuje način rada granične veterinarske inspekcije, a u vezi s veterinarskim pregledima kojim se podvrgavaju žive životinje, proizvodi životinjskog porijekla i druge robe u međunarodnom prometu preko granica Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH upoznato je s Analizom direktnih stranih investicija u Bosni i Hercegovini za 2016. i 2017. godinu s uporednom analizom BiH i država regiona u izvještajima međunarodnih organizacija, koju je pripremila Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH. Prema prvim podacima, direktne strane investicije od 386,7 miliona KM u prvom polugodištu ove godine porasle su za više od 66 posto u odnosu na isti period prošle godine, ali je potrebno sačekati konačne podatke za potvrdu ovog ohrabrujućeg trenda.

Registrirana su ulaganja veća od deset miliona KM iz Švicarske (61,6 miliona KM), Ujedinjenih Arapskih Emirata (22 miliona KM), Srbije (19,4 miliona KM), Slovenije (15,5 miliona KM) i Kuvajta (14 miliona KM). Prema podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja u 2016. godini u BiH su iznosila 536,3 miliona KM.

Ukupna direktna strana ulaganja u BiH od maja 1994. do decembra 2016. godine, prema podacima Centralne banke BiH, iznosila su oko 13 milijardi KM. Najviše stranog kapitala je uloženo u proizvodnju 34 posto, bankarski sektor 24 posto i telekomunikacije 13 posto. Iako posljednjih godina raste broj investicija s Bliskog istoka, najznačajniji investitori u Bosnu i Hercegovinu i dalje su evropske zemlje.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Službu za zajedničke poslove institucija BiH da preduzme potrebne aktivnosti kako bi Zemaljski muzej bio priključen na sistem grijanja institucija BiH za grijnu sezonu 2017/2018. godina. Ovo je zaključeno na sjednici Vijeća ministara BiH na kojoj je, kao i prethodnih godina, usvojena informacija Ministarstva civilnih poslova u vezi s molbom Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine za osiguravanje centralnog grijanja.

Zemaljski muzej BiH ima gotovo tri miliona eksponata koji predstavljaju dio ukupnog kulturnog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, a koji bi mogli biti ugroženi zbog neadekvatne temperature.

Usvojen je šesti periodični izvještaj Bosne i Hercegovine o provedbi Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (2013 – 2016), koji će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostaviti Sekretarijatu UN CEDAW Komiteta putem Ministarstva vanjskih poslova – Stalne misije BiH u Ženevi.

Izvještaj, koji je pripremilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, sadrži informacije prikupljene iz više od 50 institucija izvršne, zakonodavne i sudske vlasti na nivou države, entiteta i Brčko distrikta BiH te međunarodnih i nevladinih organizacija u našoj zemlji.

Iako je vidljiv pomak u procesu otklanjanja diskriminacije žena u bh. društvu u periodu između dva izvještaja, naročito u unapređenju zakonodavnog, institucionalnog i političkog okvira, ovaj proces je i dalje otvoren i bit će nastavljene aktivnosti u cilju ukidanja svih oblika diskriminacije žena i potpunog uspostavljanja institucionalnih mehanizama rodne ravnopravnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,