Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vijeće građana ‘Bosanska krajina’ dostavilo Deklaraciju o Danu genocida

Preuzmite sliku

Vijeće građana Bosanska krajina dostavilo je klubovima stranaka u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) Deklaraciju ”9. januar je Dan genocida u Bosanskoj krajini i BiH”, u kojoj je opisan 9. januar kao značajni datum usvojenog projekta rata s genocidnim namjerama.  

– Dan genocida bi bio obilježavan pod pokroviteljstvom Skupštine Unsko-sanskog kantona i općina širom Bosanske krajine svakog 9. janura počev od 2020. godine. Cilj Deklaracije je ukazati na Projekat i program usvojenog 9. januara od samoproglašene Skupštine tzv. srpske republike BiH, da 9. januar nije samo rušenje građanski orjentirane države, već i rušenje ustavnopravnog poretka i nestanka Republike BiH – saopćilo je Vijeće građana Bosanska krajina.

Na Dan genocida, kako predviđaju, organizirale bi se komemoracijske tribine, posjet stratištima, obilazila mjesta masovnih egzikucija po općinama Bosanske krajine.

Ovu građansku deklaraciju podržalo je 18. udruženja i organizacija s područja USK i Bosanske krajine, kao i od Ministarstva za pitanja boraca USK, te Vijeće građana očekuje da predstavnici Skupštine USK pokrenu inicijativu za raspravu o ovoj temi na sjednici Skupštine USK i usvoje Deklaraciju. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,