Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veliki uspjeh BiH na Balkanskoj olimpijadi iz informatike

Preuzmite sliku

Rijad Muminović, Elvir Crnčević, Drago Stevanović i Jan Ahmetspahić pod vodstvom Adnana Mehanovića i Nade Vasiljević čine tim koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi u glavnom gradu Turske, Ankari, od 10. do 17. avgusta ove godine.

Na takmičenju koje se redovno održava svake godine u drugoj zemlji, učestvuju srednjoškolci izabrani na državnim takmičenjima. Učesnici 12 država predstavljali su svoje zemlje na Balkanskoj olimpijadi iz informatike, kao i svoj rad i talenat, te se takmičili sa nekim od najboljih učesnika svjetske olimpijade iz informatike. Kako bi uspješno rješavali ovakve probleme, takmičari trebaju vladati vještinama analize problema, dizajniranja algoritama i struktura podataka, programiranja kao i testiranja rješenja. Njihov entuzijazam, posvećenost i naporan i dugotrajan rad su provjereni na ovom izazovnom takmičenju koje odiše i prijateljskom atmosferom.

Učesnici-takmičari iz Bosne i Hercegovine postigli su izvanredan uspjeh ove godine. Rijad Muminović, koji je upravo završio Drugu gimnaziju u Sarajevu, osvojio je srebrenu medalju, a Elvir Crnčević, učenik četvrtog razreda Međunarodne srednje škole u Sarajevu, je osvojio bronzanu medalju. I ostali naši takmičari su postigli dobre rezultate, pa je ovo do sada jedno od najuspješnijih timskih predstavljanja Bosne i Hercegovine na balkanskim olimpijadama iz informatike, slično kao i 2011. godine u Rumuniji.

Ove međunarodne medalje i priznanja za znanje su, prije svega, rezultat napornog rada i talenta naših učenika. Rezultat je to i znanja, napora i aktivnosti članova Udruženja BHOI koji, pored takmičenja, organizuju obuku i trening talentovanih učenika tokom školske godine, kao i pripreme za međunarodna takmičenja.

Bh. takmičari su tokom proljeća ove godine uspješno prošli seriju IT treninga koje je podržao USAID putem projekta “Partnership for Innovation”. Naši najmlađi takmičari, učenici osnovnih škola, su također ove godine postigli veliki, do sada najbolji uspjeh, osvojivši dvije bronzane medalje na Juniorskoj balkanijadi koja se održala u Beogradu, u mjesecu junu. Udruženje redovno organizuje kampove za mlade informatičare i sljedeći takav kamp se održava u Sarajevu od 1. do 5. septembra ove godine (Facebook.com/kampBHOI). Sigurno je da će ovaj uspjeh potaknuti i druge mlade ljude u Bosni i Hercegovini da otkriju svoj talenat i ostvare slične rezultate u budućnosti. (Seebizz.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,