Subota, 13. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Veliki požar već deseti dan bukti u Parku prirode “Blidinje”

Preuzmite sliku

Veliki požar, koji već deseti dan bukti u Parku prirode “Blidinje” na Čvrsnici, zahvatio je više od 250 hektara površine i uprkos danonoćnoj borbi vatrogasnih službi i dobrovoljnih društava, vatrena stihija ne prestaje da guta borovu šumu.

Šef Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona Drago Martinović rekao je da je stanje jako teško i da je u pomoć gašenja iz vazduha stigao protivpožarni helikopter Oružanih snaga Hrvatske, ali zbog velikog dima nije u mogućnosti još da djeluje.

“Radi se o velikom protivpožarnom helikopteru sa 2.200 litara vode, ali je nizak pritisak i dim jako gust, tako da je vidljivost nikakva, pa se iz vazduha ne može trenutno djelovati. Stigao je i helikopter Oružanih snaga BiH i nadamo se da će se dim razići uskoro i da će helikopteri brzo moći djelovati”, rekao je Martinović.

On je za “Klix.ba” dodao da će, prema planu, današnja akcija gašenja požara iz vazduha trajati tokom čitavog dana i da se nada kako će se konačno zaustaviti širenje vatrene stihije.

Na gašenju požara proteklih dana bili su angažovani helikopter Oružanih snaga BiH, helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske i hrvatski kanaderi, dok se sa vatrom sa zemlje bori veliki broj vatrogasnih jedinica, gorskih službi spašavanja, te planinarskih, šumarskih i dobrovoljnih društava sa šireg područja BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,