Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Veliki broj umrlih građana srpske nacionalnosti na biračkim spiskovima u Bratuncu

Preuzmite sliku

Općinski odbor Stranke demokratske akcije pozvao Centralnu izbornu komisiju BiH da provjeri zloupotrebe na biračkim spiskovima u Bratuncu.

Općinski odbor Stranke demokratske akcije Bratunac pozvao je u subotu 6. augusta 2016. godine Centralnu izbornu komisiju BiH da provjeri zloupotrebe na biračkim spiskovima u Bratuncu. Prema informacijama kojima raspolaže ova stranka, zbog prijavljivanja na biračke spiskove velikog broja umrlih građana srpske nacionalnosti, na narednim lokalnim izborima moglo bi doći do zabrinjavajućih nepravilnosti, koje mogu direktno utjecati na ishod izbora. U prigovoru na regularnost biračkih spiskova, koji je potpisao mr. Ramiz Salkić, predsjednik OOSDA Bratunac, CIK se poziva da hitno reaguje, kako bi se izbjegle manipulacije i zloupotrebe. U pismu između ostaloga stoji:

Od građana smo dobili informaciju da se u zadnje vrijeme intenzivno radi na fiktivnom prijavljivanju za glasanje putem pošte iz Srbije. Ovdje je došlo do zloupotrebe ličnih i zaštićenih podataka građana, koji su umrli ili koji žive izvan Bosne i Hercegovine, ali ne u Srbiji i podataka građana koji zbog teškog socijalnog stanja redovno trguju glasovima.

Prema našim informacijama, može se očekivati oko 1.300 glasova za Bratunac iz Srbije.

Na ovom poslu radilo je desetak osoba iz Bratunca koji su kandidati na izbornim listama, a ujedno neki od njih imaju i firme u Bratuncu ili u Srbiji, ili pak rade u firmama ili ustanovama gdje su mogli biti u kontaktu sa ličnim dokumentima građana.

Ako uzmemo u obzir mrtve na privremenom biračkom spisku i zloupotrebe pri prijavljivanju za glasanje poštom iz Srbije, dolazimo do oko 2.000 sumnjivih glasova, što je 15% glasačkih listića. Taj broj može značajno utjecati na rezultate izbora u ovoj općini.

Tražimo od vas, ali i od drugih nadležnih organa u Bosni i Hercegovini, istragu po ovom pitanju, te kažnjavanje pojedinaca i grupa, koji su zloupotrijebili identifikacione dokumente i zaštićene podatke građana“, stoji u pismu prigovora.

(BMG Bosanska medijska grupa)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,