Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veleposlanica Švedske posjetila predsjednicu FBiH Lidiju Bradara

Preuzmite sliku

Novoimenovana veleposlanica Švedske u Bosni i Hercegovini Helena Lagerlöf posjetila je danas predsjednicu Federacije BiH Lidiju Bradara.

Ta nastupna posjeta odnosno radni sastanak iskorišten je za upoznavanje, ali i razmjenu informacija o nastojanjima i djelovanju Veleposlanstva s jedne, te stanju u Federaciji općenito ali najviše, evropskom putu BiH s druge strane.

Veleposlanica Lagerlöf je kazala kako su veze dvije države jake, između ostaloga i zbog bh. dijaspore koja je, dodala je, dobro integrirana.

Jedan od glavnih ciljeva djelovanja Veleposlanstva je i pomoć Bosni i Hercegovini na putu ka EU, uključujući i onu finansijsku. Drugi prioritet je svakako gospodarska razmjena, posebno pomoć švedskim firmama odnosno poduzetnicima koji imaju korijene iz BiH, da ulažu u ovu zemlju.

– Predsjednica Bradara je kazala kako, što se nje tiče, BiH jest i bit će dio evropske porodice te kako svi nivoi, od državnih, pa do lokalnih, rade na tome odnosno trude se stvoriti bolje uvjete za život. Što se Federacije tiče, odnosi su stabilni kazala je, a trenutni prioritet broj jedan je svakako usvajanje proračuna za narednu godinu – navode iz Kabineta predsjednice Federacije BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,