Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Većina motela i hotela odbili mogućnost da budu karantin za državljane BiH

Preuzmite sliku

Ubrzo će biti završeni radovi na proširenju kapaciteta izolatorija Infektivnog odjela Kantonalne bolnice u zgradi Stacionara u Zenici – konstatovano je na današnjoj 12. vanrednoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

‘Radove izvodi Služba za spašavanje KUCZ, a kapacitet Izolatorija će biti proširen na 250 kreveta. Također, započeta je nabavka zaštitne opreme za potrebe zdravstvenih ustanova u vrijednosti 400.000 KM, posredstvom UNDP-a koji u nabavci učestvuje sa dodatnih 100.000 KM. Do sada je isporučeno 200.000 maski i 4.500 zaštitnih odijela, a uskoro očekujemo isporuku ostatka opreme’ – rekao je komandant Štaba Arnel Isak.

Naglasio je da je KŠCZ postupio po naredbi Federalnog štaba civilne zaštite te prošlog vikenda osigurao pet hotela i motela za karantin za državljane Bosne i Hercegovine koji dolaze iz inostranstva, radi sprečavanja širenja infekcije koronavirusa COVID-19.

‘Naglašavam da smo svim hotelima i motelima poslali upit da li žele da se njihovi objekti koriste za karantin, a 95 posto hotela i motela je odbilo tu mogućnost. Morali smo hitno reagirati te smo uspjeli da smjestimo naše državljane u pet objekata, s tim da će nam biti potrebni dodatni kapaciteti jer ne znamo da li će se i u kojem broju naši državljani nastaviti vraćati u BiH’ – istaknuo je Isak.

Dodao je da je KŠCZ namjeravao da ove osobe uputi u kućnu izolaciju, ali da je propisima donesenim na nivou Federacije BiH određeno da se upućuju u karantin, za što uslove ispunjavaju jedino hoteli i moteli. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,