Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vatrogasci gasili vatru na 32 lokacije u TK

Više od 12 sati trajala je borba s požarima koji su jučer buknuli u Tuzli i okolini, proširivši se na veliki kompleks šume.

Prvi požar buknuo je jučer oko 14.00 sati na Ranoj Trešnji u naselju Kužići u Miladijama – Mjesna zajednica Kreka, a vatra se zbog vjetra proširila na lokalitete Krojčica, Ilinčica, Smajići i Husino. Na nekim mjestima vatra je zaprijetila stambenim i poslovnim objektima.

 • Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice iz Tuzle, kojima su se pridružili i mještani, a tokom noći i vatrogasci iz Kalesije, Živinica i Lukavca, uspjeli su lokalizovati požar noćas oko 03.00 sata.

  Glasnogovornica MUP-a Tuzlanskog kantona Amra Kapidžić, potvrdila je Feni da su mještani za požar javili jučer oko 14.00 sati, a da se požar proširio i na druge lokalitete.

  – Osim Kužića, vatra je zahvatila šumski kompleks Ravna Trešnja, Krojčica i Husino. Požar je ugašen u noćnim satima. Već jutros na teren su izašle ekipe Odjeljenja kriminalističke policije s protivpožarnim inspektorom kako bi, ako su se stekli uslovi, započeli uviđaj i utvrdili uzroke požara. Više informacija imat ćemo tokom dana – kazala je Kapidžić.

  Prema nezvaničnim informacijama požar je izazvan ljudskim nemarom.

  Zanimljivo je da su na području Tuzlanskog kantona u posljednja 24 sata zabilježena 32 požara. U skoro svim općinama ovog kantona vatrogasci su gasili zapaljeno nisko rastinje, ali i šumu. Vatra je zahvatila više od 700 hektara šumskih površina.

  Najviše požara registrovano je u Tuzli, gdje je osim spomenutih lokacija vatra gašena i u naseljima Pašabunar, Kozlovac i Poljana, te na području Banovića. na po šest lokaliteta, dok su po četiri požara prijavljena na području općina Lukavac i Kalesija.

  Svi požari su ugašeni, osim na lokalitetu Vijenac u općini Lukavac, gdje je gašenje otežano zbog rizika od mina. (Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,