Srijeda, 20. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vanredna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine

Preuzmite sliku

Vanredna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) bit će održana u četvrtak, 3. decembra 2020. godine sa početkom u 10:00 sati.

Na dnevnom redu sjednice je jedna tačka – Aktuelna situacija. Na dnevnom redu je sigurno i najnovija afera u čijem je centru ponovo predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Milan Tegeltija. On na objavljenom snimku na neprimjeren način navodno razgovara o imenovanju sudije koja je sestra članice VSTS-a.

Nakon posljednje afere, Ured visokog predstavnika je u komentaru za N1 pozvao Tegeltiju da podnese ostavku na ovu funkciju.

“Kako bi se vratio integritet ovoj istaknutoj pravosudnoj funkciji, gospodin Tegeltija treba pokazati profesionalnu i ličnu čestitost i uraditi ono što se očekuje nakon kontinuirano neadekvatnog obavljanja svojih dužnosti. To bi također pomoglo da se popravi imidž VSTV-a koji je dodatno narušen ovim aktivnostima. VSTV zaslužuje drugačijeg, profesionalnog predsjednika”, kazali su za N1 iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Poručili su da je “reputacija bosanskohercegovačkog pravosuđa je trenutno na dnu, a s pojavom ovog snimka pretrpjela je još jedan snažan udarac”.

“Čini se da je, nakon ovoga i nakon tzv. afere ‘potkivanje’, teško, štaviše gotovo nemoguće obnoviti integritet predsjednika VSTV-a. Razgovori poput onog koji se čuje na snimku istinski demoraliziraju i djeluju demotivirajuće za cjelokupno pravosuđe, a ono je temelj svake države i svakog društva. Dovode u pitanje kredibilitet institucija i rad svih poštenih i predanih profesionalaca u pravosudnim institucijama BiH na svim nivoima, uključujući i one članove VSTV-a koji žele raditi u službi ove institucije”, rekli su za N1 iz OHR-a.

“Posljednji navodi bacaju sjenku na integritet predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), a što se ipak negativno odražava na VSTV i pravosuđe u cjelini. Ono što smo danas vidjeli predstavlja krizu u VSTV-u i produbljuje nepovjerenje javnosti u pravosuđe. Na ovosedmičnoj debati ‘Pravo na pravdu!’ posvećenoj vladavini prava u BiH, ponovo je potvrđeno da građani zahtijevaju od pravosuđa da se pridržava najviših standarda integriteta. Svi nosioci pravosudnih funkcija moraju biti u potpunosti nepristrasni. Evropska unija u Bosni i Hercegovini apeluje na članove VSTV-a da se odmah pozabave ovom krizom i preduzmu žurne i adekvatne korake.

Pomno ćemo pratiti razvoj situacije”, naveli su za N1 iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Svi nositelji pravosudnih funkcija moraju biti besprijekorni, istaknuto je danas iz Delegacije Evropske unije u BiH povodom navodne umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije u aferu o kojoj su izvijestili domaći mediji.

“Navodi bacaju sjenu na integritet predsjednika VSTV-a, što se loše odražava na VSTV i pravosuđe u cjelini,” upozorili su iz EU predstavništva u Sarajevu, pozvavši članove Vijeća da se “odmah pozabave ovom krizom i poduzmu odgovarajuće mjere.”

Ured disciplinskog tužioca može potvrditi da je zaprimio pritužbu protiv nosioca pravosudne funkcije Milana Tegeltije, potvrđeno je danas za N1 iz ovog Ureda.

Kako je potvrđeno, u smislu člana 70. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (Zakon o VSTV BiH) u ovom trenutku ne možemo dati više informacija o postupanju Ureda.

Portal Istraga.ba objavio je audio snimak u čijem je centru predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija. Snimak koji je nazvan “Potkivanje 2”, prema navodima portala Istraga, čuje se Milan Tegeltija dok razgovara na telefon.

Materijal su, navodi autor Avdo Avdić, redakciji Istrage dostavile nepoznate osobe sa područja Banjaluke, a provjerama su utvrdili da se radi o autentičnom materijalu. (Foto: Arhiv | N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje