Srijeda, 20. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Valentin Inzko: Pomirenje u BiH je moguće

Preuzmite sliku

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko govorio je danas na okruglom stolu povodom 10. godišnjice donošenja Rezolucije Europskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, koji je u Ljubljani organizirao Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES, javlja agencija Patria.

Inzko je tokom sesije govorio o važnosti pomirenja u Bosni i Hercegovini, navodeći kao pozitivan primjer Francusku i Njemačku, koje su u Drugom svjetskom ratu bile na suprotnim stranama, a danas su jedni od ključnih država partnera.

„Pomirenje je dugotrajan proces“, rekao je Inzko, podsjećajući da je tek prije nekoliko sedmica uhapšen nacista, iako je zločine počinuo tokom Drugog svjetskog rata.

Pomirenje u BiH je dugotrajan proces, rekao je Inzko, ali nije nemoguć.

Visoki predstavnik je podsjetio i na to da u Francuskoj i Njemačkoj a ne postoje dvije istine o prošlosti, da postoji samo jedna istina, te da ni u BiH ne može postojati više istina o proteklom ratu.

Prošlo je deset godina od donošenja Rezolucije o Srebrenici u Europskom parlamentu, sa kojom je EP pozvao države članice EU kao i države Zapadnog Balkana, da obilježe 11. juli kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

U rezoluciji, koju su tada podržale sve političke skupine u EP, je naglašeno da se potrebno sjetiti i odgovarajuće pokloniti svim žrtvama zločina, koji su bili počinjeni za vrijeme nedavnih ratova na Balkanu.

Nacrt teksta rezolucije su tada pripremili Jelko Kacin i Dianna Wallis uz pomoć Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa. U EP se za taj projekat pomirenja zauzeo Jelko Kacin, tadašnji slovenski zastupnik u Europskom parlamentu u skupini ALDE i potpredsjednik delegacije EP za jugoistočnu Europu, koji je tekst uskladio sa svim političkim skupinama.

  • EP je rezoluciju donio 15. januara 2009. godine.

    Na okruglom stolu u Ljubljani danas su govorili još i Jelko Kacin, bivši predsjednik Ustavnog suda Slovenije dr. Ernest Petrič, član ratnog Predsjedništva RBiH i profesor sa Univerziteta u Sarajevu dr. Mirko Pejanović, predsjednica Udruženje majki enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić, njena zamjenica Kada Hotić te predsjednik Udruženje žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

    Razgovor sa sudionicima okruglog stola vodio je dirketor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije doc. dr. Zijad Bećirović.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje