Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Utvrđen nacrt Strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona je danas utvrdila nacrt Strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona za period 2022-2027. godina.

Ovo je sektorska strategiju fokusirana na oblast turizma na području Tuzlanskog kantona, a njom se definišu javne politike koje će omogućiti što kvalitetniji razvoj turizma na području Kantona te ostvariti doprinos njegovom cjelokupnom razvoju.

Strategija razvoja turizma Tuzlanskog kantona uvažava prioritete prostornog razvoja Kantona i razvojne pravce definirane u Strategiji razvoja Tuzlanskog kantona za period 2021–2027. godina, strateškim dokumentima Federacije i dokumentima relevantnim za proces integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, posebno u dijelu turizma.

Ona uvažava i prioritete i pravce razvoja utvrđene u sektorskim strategijama za oblast turizma izrađenim na nivou lokalnih zajednica Tuzlanskog kantona. Značaj izrade ovog sektorskog dokumenta ogleda se u planskom usmjeravanju razvoja turizma Tuzlanskog kantona kako bi se u skladu sa dostupnim resursima ostvarili maksimalni efekti u poticanju razvoja ove razvojne oblasti Tuzlanskog kantona.

Strategijom je predviđeno da se doprinos razvoju turizma realizira kroz dva cilja, razrađena u 5 prioriteta i 10 mjera, a strateški ciljevi su: poticati razvoj održivog turizma u Tuzlanskom kantonu i unaprijediti konkurentnost turizma Tuzlanskog kantona.

Ukupna planirana sredstva za realizaciju Strategije u planskom periodu iznose oko 48,5 miliona KM, od čega se oko 28,5 miliona odnose na budžetska sredstva, a 21 milion se planira osigurati iz drugih izvora.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje