Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Usvojena inicijativa: GPS narukvica za osobe s posebnim potrebama

Preuzmite sliku

Direktor Doma zdravlja prof. dr. Samir Mačković razgovarao sa poslanicom u Skupštini Tuzlanskog kantona Silvom Banović o usvojenoj inicijativi GPS narukvica za osobe s posebnim potrebama.

Povod ovog sastanka, bila je nedavno usvojena inicijativa poslanica Skupštine Tuzlanskog kantona, Silve Banović, Lejle Čebić Đerzić, Amile Hodžić, Mirele Memić, Amre Nadarević Vodenčarević i Vedrane Petrović.

Radi se o prihvaćanju inicijative a kroz to da nadležne institucije rade na uvrštavanju GPS narukvice na listu besplatnih ortopedskih pomagala za osobe sa Alzeheimerovom bolešću, osobama sa demencijom i djeci sa poteškoćama u razvoju s naglaskom na dijagnoze iz spektra autizma.

 • Kako je istakla Silva Banović do 2040-te godine, očekivati je da preko 60% stanovništva bude treće životne dobi a s obzirom na način života uvjetovan od različitih faktora realno je očekivati i više ovakvih potreba.

  Veliki broj narukvica, različitih proizvođača ima mogućnost pokazivanja i krvnog pristiska i otkucaja srca, što je nemjerljiv značaj,a da ne ističemo momentalan doprinos lociranja ovih osoba koje se lako izgube.

  Praktično osobama koje se brinu za ove kategorije a sve mogu vidjeti putem aplikacije, ovo je više nego spas, kazala je Silva Banović, poslanica u Skupštini Tuzlanskog kantona.

 • Direktor Doma zdravlja prof. dr. Samir Mačković, istakao je kako je ustanova spremna na svaku saradnju a posebno na konkretnim aktivnostima kao što je ova i da će Dom zdravlja uvijek biti potpora, zahvalivši se ujedno na obostranoj inicijativi za ovakve susrete.Istaknuto je i da će sve to pratiti Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlja Tuzla sa svojim timovima, praktična realizacija od strane nadležnih institucija pa preko zdravstvenih, izuzetno bi pomogla svima onima koji u porodicama imaju ovakve kategorije.

  Govorilo se i o drugim temama, centrima za djecu sa posebnim potrebama, za osobe sa demencijom ali o problemima ruralnih područja gdje je dolazak pacijenata u zdravstvene ustanove uveliko uslovljen socijalno-ekonomskim faktorima ali ujedno i stigmatizacijom prema određenim dijagnozama bolesti.

  Sve to zajedno su problemi cijeline koji će se kroz neke druge inicijative u budućnosti pokušati staviti u fokus na višim nivoima odakle bi u skladu sa mogućnostima moglo doći do željenih pozitivnih rezultata.

  Sastanku su prisustvovali: prim. dr. Zlatko Kalabić, pomoćnik direktora za medicinske poslove, dr.Edina Teskeredžić, Šef Centra za mentalno zdravlje i magistar socijalnog rada Nedim Osmanović.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,