Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Usvojen program reformi i formirana komisija za saradnju sa NATO-om

Preuzmite sliku

Vijeće ministara BiH sa devet glasova za i jednim protiv donio je u drugom krugu glasanja Odluku o uspostavljanju Komisije za saradnju sa NATO-om, s izmjenama usvojenim na sjednici, koje će Ministarstvo vanjskih poslova u saradnji sa Kancelarijom za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH ugraditi u Odluku prije njenog potpisivanja.

Komisija, između ostalog, utvrđuje prioritete u realizaciji obaveza Bosne i Hercegovine koje proizilaze iz učešća BiH u programu NATO-a “Partnerstvo za mir”, kao i u vezi sa realizacijom obaveza iz dokumenta Program reformi Bosne i Hercegovine.

Princip glasanja članova Komisije prati glasanje u Vijeću ministara BiH, što je novina u ovoj odluci, gdje se uz konsenzus omogućava donošenje odluka većinom glasova, pod uslovom da za odluku glasa najmanje po dva člana Komisije iz svakog konstitutivnog naroda, te se u slučaju nedonošenja odluka uvodi drugi krug glasanja. Za predsjedavajućeg Kinistaraomisije je imenovan zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, a za zamjenike predsjedavajućeg zamjenik ministra odbrane za upravljanje resursima Mirko Okolić i sekretar ovog ministarstva Muhamed Smajić.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je usvojio dokument “Realizacija Programa reformi Bosne i Hercegovine 2019 – 2020”, koji sadrži tabelarni prikaz provedenih aktivnosti nadležnih institucija u BiH u vezi sa političkim i ekonomskim pitanjima, odbrambenim i pitanjima sigurnosti, te resursima i pravnim pitanjima. Ministarstvo vanjskih poslova zaduženo je da cjelovit dokument dostavi Predsjedništvu BiH i da ovaj dokument proslijedi u sjedište NATO-a u Briselu. Ministarstvo vanjskih poslova će u saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH odmah započeti proceduru izrade “Programa reformi Bosne i Hercegovine 2020 – 2021”, saopćilo je Vijeće ministara BiH. (Faktor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje