Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Uspostava Centra za digitalne inovacije u Tuzli

Preuzmite sliku

Posjeta predstavnika GIZ-a projektu uspostave Digitalnog inovacijskog HUB-a u TK.

Značaj i perspektiva uspostave Digitalnog inovacijskog HUB-a u Tuzlanskom kantonu, bila je tema jučerašnjeg sastanka direktorice programa Inovacija i digitalizacije MSP u BiH u okviru GIZ projekta (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH), Eve Maria Näher sa ministrom privrede Tuzlanskog kantona Edinom Durakovićem i predstavnicima kompanije Industrial Automation d.o.o. Tuzla, koja je voditelj uspostave Centra za digitalne inovacije u Tuzli.

Projekat uspostave Digitalnog inovacijskog HUB-a se realizira u okviru projekta EU4DigitalSME, a kandidovan je od strane DKR konzorcija koji čine Industrial Automation d.o.o. Tuzla, Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona i Strascheg Center for Entrepreneurship gGmbH (SCE) iz München-a (Njemačka).

Projekat obuhvata aktivnosti na uspostavi Centra za digitalne inovacije u Tuzli, kao industrijskog centra koji ima za cilj pružanje podrške za rješenja za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u Bosni i Hercegovini, kako bi se subjektima male privrede omogućio bolji pristup inovativnim tehnologijama, vještinama i uslugama u svim lancima vrijednosti.

Jučerašnji sastanak bio je prilika da se predstavi projekat, koji za ključni cilj ima pružanje pristupa tehničkoj ekspertizi i omogućavanje malim i srednjim preduzećima da „testiraju prije investiranja“, kako bi unaprijedili svoju konkurentnost i poslovanje kroz unapređenje poslovnih procesa, proizvoda ili usluga kroz upotrebu digitalnih tehnologija. Predviđeno je da HUB također pruža inovativne usluge kao što je savjetovanje, trening i razvoj vještina koje su neophodne za uspješnu digitalnu transformaciju.

Sastanku su, pored ministra Durakovića i direktorice Näher, prisustvovali predstavnici GIZ projekta Krunoslav Rašić i Mirna Mekić, predstavnice Industrial Automation d.o.o. Tuzla Zlatka Grgić, Sabina Lipovac, Azra Gurdić Ribić i Irma Brkić, te pomoćnik ministra privrede Erna Kusturica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje