Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Usaglašen prijedlog sporazuma s boračkim organizacijama

Preuzmite sliku

U cilju rješavanja zahtjeva boračkih organizacija koji se odnose na poboljšanje statusa branilaca i članova njihovih porodica, na sastanku u Vladi Federacije BiH, u ime Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, ministar Salko Bukvarević je s boračkim organizacijama usaglasio prijedlog sporazuma Vlade Federacije BiH i predstavnika boračkih saveza, organizacija i udruženja o dostignutom nivou sredstava u Budžetu Federacije BiH na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca, namijenjenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija.

Usaglašenim nacrtom sporazuma je predviđeno da se dostignuti obim sredstava u Budžetu Federacije BiH na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, ne umanjuje narednih pet godina.

Sredstva koja ne budu utrošena, bit će preusmjerena na budžetsku stavku “Transfer za rješavanje socijalno – statusnih pitanja boraca i članova njihovih porodica”. Resorno federalno ministarstvo će, uz prethodni dogovor sa većinom potpisnika Sporazuma, a najmanje njih sedam, Vladi Federacije BiH predložiti donošenje odluke o usvajanju programa utroška sredstava sa kriterijima njihove raspodjele za korisnike boračko-invalidske zaštite (porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, demobilisani /razvojačeni borci/branitelji i dobitnici ratnih priznanja i odlikovanja/odličja).

Uime Vlade Federacije BiH predviđeno je da Sporazum potpiše resorni ministar Salko Bukvarević.

U ime boračkih organizacija potpisnici će biti predsjednici deset boračkih udruženja i organizacija i to – Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH, Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja Domovinskog rata HVO HB, Savez RVI FBiH, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata HVO HB, Savez demobilisanih boraca FBiH, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB, Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH, Udruga nositelja ratnih odličja pripadnika HVO-a, Savez udruženja boraca Patriotske lige BiH i Udruga organizatora otpora HVO-a u BiH.

Podršku Sporazumu su dali i prisutni predstavnici Saveza RVI paraplegičara FBiH, Udruženja generala BiH, SABNOR-a BiH i Koordinacije vojnih penzionera, a Sporazum je otvoren da mu podršku mogu dati i druga boračka udruženja, savezi i organizacije.

Usaglašeni sporazum će biti upućen na saglasnost Vladi Federacije BiH, a nakon toga će biti upriličenoa njegovo potpisivanje, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,