Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uputstvo za prevenciju infekcije u domaćinstvu sa sumnjivim ili potvrđenim COVID-19 slučajem

Preuzmite sliku

Zbog pojave velikog broja slučajeva iz porodičnih klastera, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo (Bosna i Hercegovina) još jednom upućuje javnosti smjernice o mjerama za sprečavanje i kontrolu infekcije za osobe za koje se sumnja ili su potvrđeni slučajevi infekcije sa koronavirusom (COVID-19) koje imaju blage simptome i ne zahtjevaju hospitalizaciju, već se samoizoliranje provodi kod kuće, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Sumnjivi ili potvrđeni bolesnici s COVID-19 sa blagom kliničkom simptomatologijom (uglavnom groznicom, kašljem, glavoboljom i malaksalošću) neće zahtijevati hospitalizaciju i mogu se sigurno tretirati kod kuće. Većina njih će se spontano oporaviti bez komplikacija. Kako se klinički znakovi i simptomi mogu pogoršati s progresivnom dispnejom zbog bolesti donjih dišnih putova, većinom u drugoj sedmici bolesti, bolesnicima koji se liječe kod kuće treba pružiti upute ako primjete poteškoće s disanjem”, navodi se u saopćenju Zavoda za javno zdravstvo KS.

Preporučuju da se ograniči broj osoba koje se brinu o sumnjivom ili potvrđenom pacijentu COVID-19.

“Bolje je da samo jedna osoba bude kao njegovatelj. Ta osoba treba biti zdrava i bez komorbiditeta kao visoki krvni pritisak, dijabetes, respiratorni ili srčani problemi. Osobe u domaćinstvu koje pripadaju rizičnim grupama (npr. starije osobe, imunokompromitirani ljudi ili osobe s postojećim hroničnim oboljenjima) trebaju izbjegavati kontakt s pacijentom i s predmetima s kojima je pacijent došao u kontakt. Pristup zajedničkim prostorijama trebalo bi ograničiti koliko god je to moguće, te se mora provoditi stroga higijena ruku”, navodi se.

Ističe se da svi zajednički prostori trebaju biti dobro prozračeni, površine koje se često dodiruju – kvake za vrata, prekidači za svjetlo – trebaju često se čistiti neutralnim deterdžentima.

“Česta higijena ruku, posebno nakon kontakta s pacijentom ili bilo kojom površinom koju je dodirnuo pacijent, posebno prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon upotrebe toaleta. Toalet, lavabo u kupaonici itd. treba svakodnevno čistiti, izbjegavajući prskanje. Površine i objekti trebaju biti dezinfiirani se običnim izbjeljivačem u domaćinstvu”, dodaje se u saopćenju te dalje napominje da u kuću ne smiju biti primljeni posjetitelji dok se pacijent u potpunosti ne oporavi.

Ako u kućanstvu ima više pacijenata s sumnjom ili potvrdom COVID-19, svi pacijenti mogu biti izolirani u istu sobu, a preporučuje se da se izbjegava i fizički kontakt (npr. zagrljaje, rukovanje itd.) s članovima obitelji.

“Izbjegavajte što više boravke u zajedničkim prostorima i boravite u jednoj, dobro prozračenoj sobi. Nosite masku za lice koja pokriva nos i usta što je više moguće, posebno kad ste u zajedničkim djeljenjim prostorijama”, kazali su iz Zavoda za javno zdravstvo KS te naglasili:

“Izbjegavajte bliski kontakt s pacijentom što je više moguće i držite se udaljenosti od najmanje jedan metar. Često perite ruke, posebno nakon kontakta s pacijentom i bilo kojim predmetom koji je koristio pacijent (npr. pribor za jelo, posteljina, toalet, itd.). Voda i sapun učinkoviti su za pranje ruku, može se koristiti i alkoholna otopina za dezinfekciju ruku. Koristite ručnike za jednokratnu upotrebu da biste osušili ruke kad god su dostupni”, stoji u saopćenju.

Negovatelji trebaju biti u karantenu 14 dana nakon oporavka pacijenta i vršiti samopraćenje pojave simptoma COVID-19 (npr. vrućica, kašalj).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,