Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Upozorenje Schwarza Schillinga: Koalicija Čovića i Dodika predstavlja kraj države BiH

Preuzmite sliku

Christian Schwarz Schilling, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, u izjavi za Deutsche Welle kazao je da je “apsolutno pogrešno” da politički vrh Hrvatske, skupa sa HDZ BiH, smatra da je Čović jedini legitimni kandidat hrvatskog naroda za Predsjedništvo BiH.

“To da HDZ sada polaže pravo na hrvatskog člana Predsjedništva je arogantna ambicija koja nije u skladu sa međunarodnim pravom a kosi se i sa suverenošću BiH. Komšića su birali i bosanski Hrvati stoga su stajališta o legitimnosti Čovića nedemokratska i nezakonita. Svaki građanin ima pravo da bira onog kandidata kojeg želi i koji stoji na listi. Onaj ko tvrdi suprotno, ne zna šta je demokratija”, kaže bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz Schilling, piše Deutsche Welle.

Tvrdi da je ovdje u pitanju „opasan nacionalizam“.

“HDZ, koja sebe smatra jedinim predstavnikom Hrvata, žali se što su birači izabrali drugog a ne njihovog kandidata. To je providna igra, kojom se iz Hrvatske vrši uticaj na susjednu zemlju BiH. Tvrdnje o nelegitimnosti Komšićevog izbora su neutemeljene, zbunjujuće i nezakonite”, kaže Schwarz Schilling.

S tim u vezi on ukazuje i na izjavu šefa Kluba poslanika Evropske narodne partije EVP Manfreda Webera, koji je ne bez razloga upozorio na rastuću opasnost od nacionalizma u zemljama članicama EU. “Problem je što se zakoniti izbor Komšića pokušava proglasiti nelegitimnim. To je nevjerovatno izvrtanje činjenica”, kaže Schwarz Schilling, inače političar CDU-a.

Bivši visoki predstavnik dodaje da je dovoljno da se pogleda kakve stavove zastupa Komšić koji predstavlja nenacionalističku, liberalno-građansku opciju. Podsjeća da je rekao da mu je kao članu Predsjedništva jasno da predstavlja sve građane BiH. Stoga, po Schwarz-Schillingovom mišljenju “Hrvatska pravi dvostruku grešku jer samo gleda na etničku pripadnost građana BiH i uz to se još miješa u izbore susjedne zemlje BiH”, kaže Schwarz Schilling i naglašava kako je nekadašnji predsjednik Mesić imao ispravan stav prema BiH, podcrtavajući da se radi o susjednoj zemlji i ističući da HDZ Hrvatske ne treba da vodi politiku u BiH.

Željana Zovko, inače nekadašnja amabsadorica BiH, izazvala je kontroverze u Briselu i izjavom da je BiH nenormalna država, u kojoj, kako je rekla, stranci godinama kreiraju političke odnose. Tako veliki interes Hrvatske za BiH ona je objasnila činjenicom da “u BiH živi 500.000 Hrvata, građana EU, te nam je u interesu očuvati mir i stabilnost na granici s BiH”. Naglasila je i da je evropski parlament usvojio do sada četiri rezolucije o BiH, koje nude “srednji put koji se nalazi između dva ekstrema separatizma i unitarizma”. Jedino EU rješenje za Bosnu i Hercegovinu jeste, po mišljenju Želajne Zovko, srednji put a to je “federalizacija i implementacija preporuka Evropskog parlamenta”.

“To nije srednji put već je to pokušaj da se formira treći entitet, za šta se HDZ već dugo bori”,ocjenjuje Schwarz Schilling i dodaje da se to sve radi u koaliciji sa Dodikom, koji ovakav razvoj situacije već duže vremena podržava”.

Bivši šef OHR-a u Sarajevu kaže da je Dodik dovoljno pametan da to sada ne spominje ali da će otvoriti ovo pitanje kada dođe pravi trenutak i kada odluči da raspiše referendum za otcjepljenje. “Stoga ta koalicija između HDZ-a odnosno Čovića i Dodika, koji je sada kao predstavnik srpskog naroda ušao u Predsjedništvo, zapravo predstavlja kraj države BiH. To je ono što se krije iza svih ovih izjava Željane Zovko u EP. Stoga se sve upornije govori o decentralizaciji odnosno federalizaciji. A to ne znači ništa drugo do put ka Velikoj Srbiji i Velikoj Hrvatskoj”, analizira Schwarz Schilling.

Michael Gahler, član vanjsko-političkog odbora Evropskog parlamenta i zastupnik CDU-a u istom poslaničkom klubu u kojem je i Zovko je za DW izjavio da ne misli da dalja federalizacija BiH vodi ka EU.

„Mi smo, kao Klub poslanika Evropske narodne partije EVP, kada je u pitanju BiH, uvijek zastupali zvaničnu liniju Evropskog parlamenta, a godinama smo joj i sami davali pečat. Naš stav je da samo jedinstvena BiH može da se kreće u pravcu EU. S jedne strane mi smo za Dejton, koji je bio osnova za mir. S druge strane perspektiva ulaska u EU je ostvarljiva samo zajednički i stoga mislim, a to je i stav Evropskog Parlamenta u cjelini, da dalja etnizacija, koja igra na kartu etničkih grupa a ne zajedništva – srednjoročno i dugoročno nije put koji Bosnu i Hercegovinu vodi u EU“, rekao je Michael Gahler, zastupnik Merkelinog CDU-a u Klubu poslanika Evropske narodne partije pri Evropskom parlamentu u Briselu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje