Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ultimatum iz RS: Obustaviti odlučivanje u organima BiH

Preuzmite sliku

Predstavnici iz Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine treba da obustave rad u odlučivanju po bilo kom pitanju iz nadležnosti organa Bosne i Hercegovine, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, zaključeno je jednoglasno na današnjem sastanku u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

Željka Cvijanović, predsjednik bh. entiteta RS na konferenciji za novinare nakon sastanka rekla je da je drugi zaključak koji je usvojen jednoglasno da je neophodna hitna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će se raspravljati o ovim pitanjima, odnosno o dosadašnjim odlukama Ustavnog suda BiH koje su duboko zadirale u identitet RS i teritorijalna, odnosno svojinska pitanja.

Na sastanku održanom u Palati Republike učestvovali su predstavnici političkih partija vladajuće koalicije i opozicije u Republici Srpskoj, kao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, premijer RS Radovan Višković i ministri njegovog kabineta, kao i predstavnici RS u institucijama BiH.

Tema sastanka bila je rad Ustavnog suda BiH, a povod je posljednja odluka Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,