Srijeda, 29. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ubijen bjeloglavi sup na području šume iznad Miševića

Preuzmite sliku

U utorak 24.8.2021. oko 16:00 sati na području šume iznad Miševića pronađen je ranjeni bjeloglavi sup, strogo zaštićena vrsta, naveli su iz Ornitološkog društva “NAŠE Ptice”. Brzom združenom akcijom članica Konjičkog kluba „Basquil“ Ajše Kazazović i Iman Muftić, te uz pomoć Dr. Emine Halilbašić i Kenana Muftića ptica je prenesena u prostorije Kluba.

U tok spašavanja ptice bili su uključene i organizacije Ornitološko društvo “Naše ptice” i Omladinski klub “Novi val”, koji su bili pripremili sve za prijem ptice u specijalni kavez za supove na Blagaju. Na poziv dr. vet. Jasmina Kazazovića po pticu je došao dr. vet. Ismar Lutvikadić i prevezao je na Veterinarski fakultet u Sarajevu.

Pregledom je utvrđeno da je ptica imala slomljeno krilo i ranu od vatrenog oružja. Nažalost, pored pružene stručne pomoći i priprema za operativni zahvat, ptica je uginula u jutarnjim satima. Tokom današnjeg dana bit će upućena prijava Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

BiH pri samom vrhu po stepenu krivolova u Evropi

Ovaj događaj je još jednom dokaz da je krivolov u Bosni i Hercegovini ozbiljan problem, i da ne čudi zašto je naša zemlja na samom vrhu po stepenu krivolova u Evropi. Nažalost, Bosna i Hercegovina još nije potpisala neke od sporazuma za zaštitu migratornih vrsta, uključujući i Sporazum o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA), a i važeći zakoni o zaštiti prirode se ne primjenjuju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,