Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U vijestima BHT1 Armija RBiH nazvana “takozvanom”, slijede sankcije

Preuzmite sliku

U jučerašnjim vijestima BHT1 Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) okarakterisana kao “takozvanom”.

Tokom izvještavanja o prvostepenoj presudi Suda Bosne i Hercegovine Senadu Džananoviću i Edinu Gadži zbog ratnih zločina u sarajevskom naselju Alipašino Polje, ARBiH je nazvana “takozvanom”.  Vijesti je vodila Zorica Jordić.

BHRT je to ocijenio kao netačno i nedopustivo karakteriziranje. Direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović je naložio direktoru programa BHT1 Mariju Vrankiću da hitno utvrdi uredničku odgovornost za navedeno i da se odgovorni uposlenici sankcionišu u skladu sa internim aktima BHRT-a.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida je pozvalo BHRT da se javno izvini.

“ARBiH nije ‘takozvana’ već regularna formacija međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine. To potvrđuje i odluka iz 2006. godine o formiranju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kojom je definisano postojanje tri vojna puka od kojih po jedan baštini tradiciju vojnih formacija nastalih iz oružanih snaga Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, jedan od tri puka baštini tradiciju ARBiH. Svako nepoštivanje navedene odluke je kršenje zakona”, naglasili su i najavili mogućnost pravne reakcije:

“Uvrede prema građanima koji su bili ili jesu pripadnici ARBiH, odnosno drugog puka OSBiH su nedopustive. Javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine, koji plaćaju građani ove zemlje odgovara javnosti za svoje djelovanje, te zahtijevamo da uputite javno izvinjenje i demant navedene informacije. U protivnom ćemo biti prisiljeni preduzeti zakonom predviđene mjere u cilju zaštite prava građana, pripadnika ARBiH”, saopćili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida u reakciji koju su uputili Karamehmedoviću i urednici Vijesti BHRT-a Gordani Dragutinović Mutić.

Džananović i Gadžo su prvostepeno osuđeni na ukupno 16 godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Džananović je osuđen na 11 godina zatvora, a Gadžo na pet godina zatvora.

Kako su saopćili iz Suda Bosne i Hercegovine, njih dvojica su optuženi da su kao pripadnici Štaba Teritorijalna odbrane “Stela” i Specijalne jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) svjesno i voljno učestvovali u protuzakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti, koji su protuzakonito lišeni slobode na području Sarajeva, te odvođeni u prostorije Štaba TO “Stela” na Alipašinom polju (bivši kafić Borsalino i prostorije MZ Mladost) i zatvarani u zatočeničke objekte koji su se nalazili u podrumima stambene zgrade na Alipašinom Polju B faza, te mesnice Pešter i drugim prostorijama navedene stambene zgrade. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje