Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U UKC-u Tuzla urađena kadaverična transplantacija bubrega pacijentima iz Sarajeva

Preuzmite sliku

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla su izvršili eksplantaciju organa u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Multidisciplinarni timovi su u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla obavili transplantaciju dva bubrega pacijentima iz Sarajeva.

Kadaveričnom donacijom organa i uspješno obavljenom transplantacijom nastavljen je razvoj projekta transplantacije organa u JZU UKC Tuzla, ali i stvorena mogućnost da se transplantacijom organa spasi život i poboljša kvalitet života za pacijenate.

Prema riječima prof. dr. med sc. Denijala Tulumovića, direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, brzom reakcijom cjelokupnog transplantacionog tima UKC Tuzla, zdravstvenog osoblja Kantonalne bolnice Zenica, kao i humanosti porodice donora, ali i velikom broju nemedicinskog kadra urađena je eksplantacija organa, nakon čega je uslijedila transplantacija dva bubrega koja je urađena u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Direktor Tulumović se ovom prilikom zahvalio na saradnji kolegama iz Kantonalne bolnice Zenica, ali i pripadnicima MUP-a TK, koji su službenom pratnjom doprinijeli brzom i sigurnom transportu organa što je u ovakvim slučajevima od izuzetnog značaja.

Uz multidisciplinarni tim ljekara za eksplantaciju i transplantaciju i stručni timovi Poliklinike za transfuziologiju, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku, Bolničke apoteke, Odjeljenja za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju i Sektora za tehničke poslove dali su veliki doprinos u obavljanju ovih transplantacija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,