Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U TK osnovne škole pohađa oko 34.000 učenika, a njih oko 14.000 pohađa srednje obrazovanje.

Preuzmite sliku

Školskim zvonom i intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u školama u Tuzlanskom kantonu danas je počela školska 2022/23.godina.

Tim povodom osnovne škole „Kreka“ u Tuzli i „Lukavac Grad“ u Lukavcu posjetili su premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović i predsjednik Komisije za obrazovanje Skupštine TK Midhat Čaušević.

 • Ovom prilikom uputili su želje za uspješno školovanje, dobro zdravlje, dobru saradnju sa nastavnicima, kako prvačićima koji su prvi put sjeli u školske klupe, tako i djeci svih uzrasta koji su započeli nove nivoe obrazovanja u ovoj školskoj godini. Ove godine osnovnih škola pohađa oko 34.000 učenika, a njih oko 14.000 pohađa srednje obrazovanje.

  „Intoniranjem himne, uz obavezno isticanje državne zastave na školskim objektima, te državnog grba u učionicama, želimo jačati osjećaj ljubavi prema našoj jedinoj domovini, Bosni i Hercegovini. To je ljubav koju moramo gajiti od najmlađih pokoljenja“ rekao je ovom prilikom ministar Omerović.

 • Također predstavnici Vlade danas su posebno istaknuli da Vlada Tuzlanskog kantona obrazovanje, i ulaganje u oblast obrazovanja ne vidi kao trošak nego kao dugoročnu investiciju.

  „Vlada Tuzlanskog kantona je ove godine značajna sredstva usmjerila u oblast obrazovanja. Obrazovanje je temelj našeg društva i zbog toga smo, osim kapitalnih investicija u vrijednosti oko 5 miliona KM, kojima ćemo znatno unaprijediti školsku infrastrukturu i uslove za školovanje, za sve učenike od prvog do devetog razreda osnovnih škola smo osigurali besplatne udžbenike. Imajući u vidu ekonomsku situaciju i evidentna poskupljenja ovim ćemo barem malo olakšati roditeljima otpremu učenika u novu školsku godinu“, kazao je premijer Halilagić, dodajući da je Vlada osigurala i sredstva za povećanje plaća uposlenicima u školama, te da bi to trebao biti dodatni motiv da se više posvete svom poslu i obrazovanju.

 • „Također treba istaknuti i da smo osigurali dodatnih 8 miliona KM za rekonstrukciju i mjere energijske efikasnosti u 5 školskih objekata, od čega 4 u Tuzli i jedne škole u Kalesiji“, kazao je premijer Halilagić dodajući da se, uključujući ova sredstva, ukupna investicija u školsku infrastrukturu kreće oko rekordnih 13 miliona KM.

  „Jučer smo objavili i konkurse za stipendiranje nadarenih učenika i studenata. To je naš projekat kojim želimo dodatno vrednovati, trud, rad, zalaganje i rezultate koji se takvim odnosom prema školovanju i obrazovanju postižu. To je stimulans za sve učenike i studente da budu bolji, da ostvaruju bolje rezultati, a ti rezultati sigurno neće ostati neprimjećeni“, zaključio je premijer Halilagić.

  Današnja posjeta ujedno je bila i prilika da direktori škola upoznaju delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona sa radom i funkcionisanjem ovih ustanova, pri čemu su zajedno obišli učionice i prostore u objektima.

  Na kraju današnjeg obilaska škola premijer i ministar su ponovno istaknuli svoje opredjeljenje da podrže sve projekte razvoja i unaprjeđenja obrazovanja na području našeg kantona.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,