Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

U susret ljetovanju: Ovim dionicama najbrže ćete stići do mora, dok traju radovi kod Počitelja

Preuzmite sliku

Tokom ljeta najfrekventniji putni pravac u Bosni i Hercegovini je magistralni put M-17 Sarajevo-Mostar-granični prijelaz Doljani

BIHAMK je objavio nekoliko savjeta za što ugodnije putovanje onim vozačima koji planiraju ići na jug tokom radova kod Počitelja.

– Izbjegavajte polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena, jer umor je najveći neprijatelj vozača. Umoran vozač ima znatno duže vrijeme opažanja, reakcije su sporije, a postoji i mogućnost da zaspe za volanom.

Kada vozite po kišnom vremenu, put kočenja se povećava, tako da je neophodno voziti sporije i opreznije te vožnju prilagoditi uslovima i stanju na cestama. Ne zaboravite da oblačno i kišno vrijeme bitno smanjuje vidljivost! Sporija vožnja neophodna je i prilikom smanjene vidljivosti zbog magle, naročito u jutarnjim satima na dionicama uz rijeke i jezera, kao i zbog jakih udara vjetra koji su ljeti česti, posebno u južnim krajevima naše zemlje, te u primorju – navode iz BIHAMK-a.

Tokom ljeta najfrekventniji putni pravac u Bosni i Hercegovini je magistralni put M-17 Sarajevo-Mostar-granični prijelaz Doljani.

U toku su radovi na dvije lokacije na ovom dijelu puta:

Tunel Crnaja (Konjic-Jablanica) – zbog sanacije tunela saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).

Ševaš njive (Buna-Počitelj)

U srijedu, 25.05.2022. godine počela je izgradnja pristupne ceste i raskrsnice u mjestu Ševaš njive, na magistralnom putu M-17, dionica Buna-Počitelj.

 • U prvoj fazi radova na ovoj dionici aktuelne su potpune obustave saobraćaja u 3 termina:

  09:00-12:15 sati

  13:15-15:00 sati

  17:00-19:00 sati

  U drugoj fazi radova planirano je da se saobraćaj propušta naizmjenično-jednom trakom (semafori).

  Za vrijeme obustava saobraćaj je preusmjeren na alternativne pravce:

  Buna-Žitomislići-Čitluk-Trebižat-Čapljina (u dužini od 38 km)

 • Za vozače koji planiraju putovanje ka srednjoj Dalmaciji savjetujemo da iz Čitluka nastave putovati ka Ljubuškom i dalje na granične prijelaze: Bijača, Crveni Grm, Osoje…

  Buna-Domanovići-Čapljina (u dužini od 24 km)

 • Vozačima koji namjeravaju putovati u Neum savjetujemo da koriste cestu Stolac-Neum, koja je većim dijelom završena. Trenutno se radi nekoliko završnih kilometara u mjestu Cerovice, a planirano je da kompletna dionica Stolac-Neum bude završena u junu mjesecu.

  Za putovanje u Dubrovačku regiju možete koristiti ceste: Mostar-Stolac-Trebinje-GP Ivanica, Mostar-Stolac-Ravno-GP Trebimlja ili Foča-Trebinje-GP Ivanica.

  Prije putovanja informišite se o stanju i prohodnosti cesta, da bi saznali da li na putnim pravcima kojima ćete se kretati ima izmjena u odvijanju saobraćaja, obustava saobraćaja, alternativnim pravcima, kao i da li su gužve na graničnim prijelazima.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje