Nedjelja, 19. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Srebrenici obilježena godišnjica smrti Hatidže Mehmedović

Prigodnim vjerskim programom u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici, danas je obilježena prva godišnjica smrti srebreničke majke Hatidže Mehmedović.

Mehmedović je bila predsjednica udruženja “Majke Srebrenice“, a godinama se borila za istinu o genocidu, te tražila pravdu za nedužne žrtve.

Aktuelna predsjednica ovog udruženja Fazila Efendić kazala je danas da je Hatidža svima ostavila u obavezu da se bore za istinu i pravdu.

– Teško je bez Hatidže. Obaveza nam je da budemo istrajni u borbi za istinu i pravdu, da nastavimo Hatidžin put – istakla je.

Glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić kaže da je Medžlis islamske zajednice Srebrenica donio odluku da se današnjeg dana učenjem tevhida sjete Hatidže Mehmedović.

– Danas je godina dana od kako je rahmetli Hatidža preselila. Naš cilj je i želja da u narednim godinama uključimo i ostale ljude, organizacije, ustanove za obilježavanje ovog dana. Gledaćemo da svake godine 22. jula bude ‘Dan sjećanja na Hatidžu Mehmedović’ – rekao je Peštalić.

Istakao je da je Hatidža bila žena koja je obilježila jedan period, žena koja je izgubila sve na ovom svijetu, a nikada nije izgubila nadu u bolji život i bolje dane, nadu za djecu koja se rađaju u Srebrenici. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje