Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Srebrenici naredne godine “kuća prirode”, prva na Balkanu

Preuzmite sliku

Na području Srebrenice naredne godine bi trebalo da bude izgrađena “kuća prirode”, prvi ovakav objekt na području zapadnog Balkana namijenjen turistima, a njenu izgradnju najavljuje međunarodno udruženje “Prijatelji prirode”.

Član ovog udruženja, Srebreničanin Irvin Mujičić kaže da Srebrenica ima dobre predispozicije za razvoj turizma i da to treba iskoristiti.

“Udruženje “Prijatelji prirode“ broji oko 500.000 članova i 120.000 ‘kuća prirode’ u svijetu. Koncept ove kuće se ‘rodio’ u Beču 1894. godine. Kuća će biti izgrađena na starinski način, pravit će se od kamena i drveta i siguran sam da će biti zanimljiva za turiste jer je specifična u našem regionu”, istakao je Mujičić u razgovoru za Fenu.

Inače, ovaj dvadeset devetogodišnjak je 16. aprila 1992. godine napustio svoj grad s majkom, bratom, sestrom i otišao kao izbjeglica u Italiju gdje je živio 18 godina. Potom je preselio u Egipat, nakon toga odlazi u Belgiji, a danas živi u svom gradu Srebrenici.

“Vratio sam se u Srebrenicu, jer je jedino mjesto gdje mi je duša mirna. U državama gdje sam živio bilo mi je dobro prvih mjeseci, ali nakon toga više nisam bio sretan, osjećao sam da mi u životu nešto nedostaje. Tokom obilježavanja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici učestovao sam na ‘Marš miru’ i kada sam stigao u Srebrenicu odlučio sam da ostavim posao u Belgiji i ostanem da živim u svom gradu”, rekao je.

Kako naglašava, ne razmišlja o ponovnom odlasku iz svog grada jer samo tu vidi svoju budućnost.

Članovi italijanskog udruženja “Prijatelji prirode” ovih dana u Srebrenici su postavili neobični šator koji konstrukcijom podsjeća na indijanske šatore, a simbolizira, kako navode iz ovog udruženja, na povratak života u ovaj kraj.

Njihov cilj je podizanje svijesti lokalnog stanovništva o značaju zaštite prirode i razvoja turizma

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,