Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U RS-u postoji 1.033 kladionice, 441 automat klub, 16 tombola…

Preuzmite sliku

U Republici Srpskoj (RS) registrovane su 1.033 kladionice, 441 automat klub s 5.369 automata, šest priređivača internet igara na sreću, 16 tombola, jedan kazino i 1.067 lokacija na kojima se priređuju elektronske igre na sreću.

“U prošloj godini svi ti prerađivači igara na sreću su po osnovu paušala platili 28 miliona KM, a svega tri miliona poreza na dobit, dok bi se usvajanjem novog zakona taj iznos povećao na 30 miliona KM, a naredne godine prihod u budžetu bi bio i duplo veći”, tvrdi entitetska ministrica finansija Zora Vidović i dodaje da sve to pokazuje da se nešto mora mijenjati u ovoj oblasti.

Ukupan broj prijavljenih radnika kod svih priređivača igara na sreći na kraju 2017.godine je bio 2.478, u maju ove godine 2.749 zaposlenih, a ne kako to tvrde prerađivači na igre na sreću, oko 16.000 radnika.

“To je broj prijavljenih radnika, a da li radi 17.000 radnika koji nisu prijavljeni, to mi ne znamo”, ustvrdila je ona.

Istakla da će svi prerađivači igara na sreću moći na isti način da obavljaju taj posao.

“Jedina razlika je da je kod prava organizovanja elektronskih igara, koje će biti dato ‘Lutriji RS-a’, koja trenutno ima nizak nivo poslovanja jer nije mogla da se bavi svim igrama na sreću koje su priređivale privatne kompanije”, dodala je Vidović u obraćanju poslanicima na početku rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o Prijedlogu zakona o igrama na sreću, koji je Vlada predložila po hitnom postupku.

Novi način kontrole je, kaže, on-line kontrola, što znači da će svaki prerađivač igara na sreću imati računarski sistem, priključen na Ministarstvo finansija, koje će u svakom momentu znati šta se dešava u igrama na sreću u RS.

Osim procesa kontrole, mijenja se i način oporezivanja, koji neće biti paušalni, već u odnosu na prihod.

“Time ćemo priređivače dovesti u ravnopravan položaj”, rekla je Vidović. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,