Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U RS-u još 125 osoba pozitivno na koronavirus, zabilježen jedan smrtni slučaj

Preuzmite sliku

Na području Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, u protekla 24 časa testirano je 546 osoba i kod 125 osoba utvrđeno je da su pozitivne na koronavirus, a preminula je jedna osoba iz Banjaluke, javlja Anadolu Agency (AA).

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a, danas je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao je da je došlo do nastavka pogoršanja epidemiološke situacije.

“Imamo distribuciju po različitim opštinama. U nekim lokalnim zajednicama imamo poboljšanje u nekim pogoršanje epidemiološke situacije. Ono što ostaje naš apel i što uviđamo kao jedan od najvećih problema su druženja odnosno organizovana okupljanja u privatnoj režiji. Pored svih preporuka Instituta, pojedinci se oglušuju na to i prave organizovana druženja bez ikakvih mjera, pridržavanja mjera i kršeći sve mjere koje štite njihovo zdravlje”, kazao je Zeljković.

Prema njegovim riječima fizička distanca i maska imaju najveći efekat ako se pravilno primjenjuju, a važna je i lična higijena i dezinfekcija.

Apelovao je na građane da budu svjesni ozbiljnosti situacije i koliko je značajno da se pojedinci pridržavaju mjera.

“U ovom trenutku po broju pozitivnih lica koji nam se svakodnevno pojavljuju ukazuje na to da se domar dio građana ne pridržava mjera”, kazao je on.

Jelena Đaković-Dević, epidemiolog u Institutu, rekla je da je ukupno u RS-u utvrđena pozitivnost kod 4.169 osoba, a da se oporavilo oko 49 odsto zaraženih, dok su preminule 152 osobe.

Najviše novih slučajeva otkriveno je u Bijeljini, Banjaluci, Trebinju, Modriči, Prnjavoru i Foči.

U UKC RS hospitalizovane su 52 osobe, a u ostalim bolnicama 201.

“Epidemiološka situacija je nepovoljna, posljednja tri dana bilježimo najviše brojeve novoboljelih od početka epidemije. Broj oporavljenih sporije raste u odnosu na broj aktivnih”, kazala je ona.

Apelovala je na krizne štabove lokalnih zajednica da na dnevnom nivou vrše procjenu epidemiološke situacije i da u skladu sa tim i u saradnji sa Institutom uvode nove restriktivnije mjere i koriguju postojeće.

“Mi smo ti koji određujemo kako ćemo se ponašati, procjenjujemo rizik našeg ponašanja, gdje ćemo se kretati i u kojoj ćemo se situaciji naći i koliko će ona biti rizična za nas”, rekla je Đaković-Dević upozoravajući na ličnu odgovornost svakog pojedinca.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,