Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U prošloj godini deminirano više od 4 miliona m2 površine u TK

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona je danas na sjednici prihvatila Informaciju Kantonalne uprave civilne zaštite o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja NUS-a na području tog kantona u 2023. godini. 

Uz primjenu svih metoda deminiranja, tokom 2023. deminirana je površina od 4.149.490,78 m2 što predstavlja najbolji godišnji rezultat od početka izvođenja deminerskih radova na području TK.

Tokom deminerske sezone 2023. okončano je devet projekata, a tri su konzervirana i biće nastavljena naredne godine, navedeno je u Informaciji KUCZ.

Kada je u pitanju ostvareni rezultat deminiranja po općinama/gradovima, može se konstatirati da je prisutna neravnomjernost u zastupljenosti, kao i da je akcenat u potpunosti dat na projekt “Majevica bez mina”.

Izostanak nastavka deminerskih radova koji su započeti ranijih godina na području gradova Lukavac i Gračanica, kao i općine Banovići ima značajno negativan uticaj na stvaranje sigurnijeg okruženja podno planine Ozren. Navedene općine su u svojim budžetima planirale značajna sredstva za sufinansiranje projekata deminiranja, ali sve je teže pronaći zainteresirane deminerske kompanije koje bi svoje kapacitete uključile u deminiranje projekata na ovim općinama. Od početka izvođenja humanitarnog deminiranja (1997. godine), uz primjenu svih metoda deminiranja do danas, deminirana je površina terena od 40.017.463,93 m2.

Tokom 2023. godine na području TK nisu zabilježeni slučajevi stradanja civila u minskim poljima. Prema podacima sa kojima raspolaže Kantonalna uprava civilne zaštite, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, dogodilo se više od 200 minskih nesreća, na području svih općina i gradova Tuzlanskog kantona, u kojima su smrtno stradale 123, a teže i lakše je ranjeno 136 osoba. Sve civilne nesreće desile su se, uglavnom, u obilježenim područjima, te da su najčešći razlozi koji dovode do nesreća nepoštivanje minskih upozorenja i svjestan ulazak u sumnjiva područja zbog lova ili sječe šume.

Ako se zna da iz godine u godinu opada interes stranih donatora i smanjuje se priliv donatorskih sredstava, te da se izdvajaju vrlo skromna sredstava u budžetima općina, gradova i Kantona, a posebno sa državnog nivoa onda cjelokupna situacija u oblasti deminiranja, kako je navedeno, nije ohrabrujuća. U nekim općinama i gradovima čak i ona izdvojena odnosno planirana sredstva nisu implementirana zbog smanjenog interesa deminerskih kompanija za sudjelovanje u sufinansiranju i finansiranju projekata deminiranja. Međutim, zahvaljujući Projektu “Majevica bez mina” kojeg su pokrenule općine iz Federacije BiH i Republike Srpske (Čelić, Sapna, Teočak, Lopare i Ugljevik) zajedno sa kancelarijom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini iz Tuzle, pronađen je investitor koji će u naredne tri godine uložiti 8,7 miliona eura za deminiranje područja Majevice.

Na području Tuzlanskog kantona još uvijek se kao sumnjiva površina vodi nešto više od 65 miliona m2 ili 2,6 posto od ukupne površine kantona.

Kada je u pitanju uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, tokom prošle godine uništeno je više od 2.200 komada, a sveprisutna je i pojava njihovog svakodnevnog prijavljivanja. To ukazuje da još uvijek ima veliki broj ovih sredstava, koja se, zahvaljujući djelovanju tima civilne zaštite i pripadnicima tima KDZ MUP-a TK na vrijeme i bezbjedno preuzimaju, prevoze i uništavaju.

Vlada je danas rad direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK Dževada Kormana, za period od 1. decembra 2022. do 30. novembra 2023. godine, ocijenila ocjenom odličan.

Također, Vlada je konstatovala da se finansiranje poslova, funkcija i programa budžetskih korisnika TK za period od 1. januara do 31. marta 2024. godine vrši na osnovu Odluke o privremenom finansiranju TK, te zadužila Ministarstvo finansija da pripremi prijedlog budžeta za 2024. godinu i prijedlog zakona o izvršenju budžeta.

Između ostalog, kantonalna vlada je utvrdila da će osnovica za obračun novčane egzistencijalne naknade za mjesece januar – mart 2024. godine ostati nepromijenjena, tj. šest KM, saopćeno je iz Vlade TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,