Utorak, 27. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U nastavku akcije “Postman” uhapšena još jedna osoba, zaplijenjena veća količina novca i oružja

U nastavku međunarodne akcije “Postman“, koju Tužiteljstvo BiH provodi u suradnji sa pravosuđem i policijom Austrije, na graničnom prijelazu u Brčkom, prilikom ulaska u BiH, lišen je slobode još jedan osumnjičeni, državljanin BiH i Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Na temelju molbe policijskih i pravosudnih organa BiH, uz nadzor istražitelja Tužiteljstva BiH, na području Hrvatske, izvršen je pretres kuće i objekata koje koristi navedeni osumnjičeni.

Prilikom pretresa pronađen je novac u iznosu od više od 50.000 eura, u raznim valutama, zatim 2 vojne bombe M52 i 600 grama plastičnog eksploziva, kao i pet detonatarskih kapisli.

S obzirom da se navedeni eksplozivi koriste za pripremu eksplozivnih naprava za izvršenje najtežih kaznenih djela, te da postoji sumnja da pronađeni novac potiče od izvršenja kaznenih djela, u nastavku istrage bit će utvrđene sve okolnosti namjene eksploziva i povezanosti osumnjičenog sa osobama iz kriminalnog miljea u BiH, Hrvatskoj i Austriji.

Akcija kodnog naziva “Postman“, međunarodna je akcija koja se provodi u borbi protiv organiziranog kriminala i krijumčarenja droge i oružja, u kojoj je prije nekoliko dana, lišeno slobode 5 osumnjičenih osoba, 3 u BiH i 2 na području Austrije.

Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se kolegama iz policije i pravosuđa Hrvatske na pomoći i suradnji u radu na ovom predmetu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,