Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Mostaru i Sarajevu održan skup podrške za porodicu Dragičević (FOTO)

Preuzmite sliku

Stotinjak građana Mostara okupilo se večeras na Španskom trgu u Mostaru kako bi iskazali podršku porodici tragično stradalog Banjalučanina Davida Dragičevića.

Građani su zapalili svijeće te istakli kako mirnim okupljanjem žele pružiti podršku kako porodici Dragičević, tako i porodici stradalog Dženana Memića te pokazati da i Mostar stoji uz Banju Luku u borbi za istinu i pravdu.

– Ono što smo jučer vidjeli u Banjoj Luci je bilo stravično. Ne možemo to više nijemo posmatrati. Ne možemo biti s njima u Banjoj Luci, na trgu, ali možemo na ovakav način da izrazimo svoju podršku tim ljudima. Nadam se da će uspjeti, da će istrajati u svojoj borbi i da će doći do pravde za svoje dijete, kako porodica Dragičević, tako i porodica Memić – kazala je jedna od okupljenih građanki Dragana Marić Mešić.

 • Mostarac Husein Oručević kazao je kako je ovo skup podrške porodici Dragičević, ali i skup protiv nasilja i okrutnosti koje se moglo vidjeti na ulicama Banje Luke.

 • – Ovo je podrška porodici Dragičević, ali ne samo njima, ovo je podrška i demokratiji – poručio je Oručević.

  Nekoliko stotina građana Sarajeva i večeras se okupilo ispred Zemaljskog muzeja kako bi izrazili podršku porodicama Dragičević i Memić koje traže pravdu za svoje stradale sinove.

 • Okupljeni su nosili transparente na kojim je pisalo “Pravda za Davida”, “Istina za Dženana” i “Pravda za sve”.

  Ponovo je bio prisutan Muriz Memić, otac stradalog Dženana, koji je izjavio prisutnim predstavnicima medija da se upravo vratio iz Banje Luke gdje dao podršku Davoru Dragičeviću, što smatra uspostavljanjem najvećeg “Pelješkog mosta” između njih dvojice.

  Dodao je da je ono što su Davoru uradili bilo vrlo brutalno i mimo zakona, kao i prema drugim aktivistima pokreta “Pravda za Davida” koji su uhapšeni.

  – Pokazali su da će država kada hoće provoditi zakon prema ocu ubijenog djeteta a neće prema onome ko je ubio to dijete. Pojedinci iz države su spremni sve učiniti da zaštite sebe i svoje pozicije, a ne zanima ih kome je ubijeno dijete – rekao je Memić.

 • Davor Dragičević danas je pušten na slobodu, nakon što je saslušan u Okružnom tužilaštvu Banja Luka, koje protiv njega vodi istragu zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

  Policija je večeras u Banjoj Luci pozvala članove grupe “Pravda za Davida” da se, kako su naveli, radi svoje sigurnosti raziđu s banjalučkog trga, nakon čega su oni krenuli u šetnju ulicama Banje Luke.

  Kako je rekao Davor Dragičević, idu u ulice kojim je hodao njegov sin, “kobne večeri kada je ubijen”.

  U Banjoj Luci  će i sutra biti održan protest “Pravda za Davida”. (FENA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje