Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Mostaru ekshumirani posmrtni ostaci najmanje tri žrtve

Preuzmite sliku

Posmrtni ostaci najmanje tri žrtve proteklog rata ekshumirani su na lokalitetu Miljkovići u Mostaru, u Bosni i Hercegovini (BiH), javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, pretpostavlja se da se radi o posmrtnim ostacima žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su na tom području nestale 1993. godine. Posmrtni ostaci jedne žrtve dijelom su izgorjeli.

Nakon izvršene ekshumacije, pronađeni dijelovi skeleta su prebačeni u prostorije gradskog groblja Sutina gdje će uslijediti kriminalističko-tehnička i sudsko-medicinska obrada kao i izuzimanje koštanih uzoraka kako bi se putem DNK analize utvrdio identitet žrtava, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Procesu ekshumacije prisustvovali su istražitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, istražitelj Instituta za nestale osobe BiH, ljekar sudske medicine-patolog, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona koji su osiguravali lokaciju na kojoj je izvršena ekshumacija.

Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo BiH, a izvršena je po nalogu Suda Bosne i Hercegovine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,