Utorak, 21. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

U Kalesiji se otvara nova fabrika: Posao će dobiti hiljadu ljudi

Preuzmite sliku

Načelnik Kalesije Sead Džafić primio je ovih dana u posjetu turskog biznismena Zihnija Yildiza, vlasnika tekstilne kompanije “Zeyteks”, kao i Hasana Šehovića, predsjednika Svjetskog saveza dijaspore. S njima je bio i Ševal Šehić, budući direktora firme koja će najvjerovatnije sjediše imati u Kalesiji.

Naime, Zihni Yildiz je već boravio u Kalesiji 22. juna, kada je predstavio biznis plan za pokretanje tvornice tekstila koja bi bila smještena na 53.000 m2, a tada mu je načelnik Sead Džafić obećao sve vidove pomoći kako bi se to što prije realiziralo, piše “Kalesija“.

,,Mi smo prošli put ostali oduševljeni prijemom i obećanjima načelnika. Vidi se da čovjek zna raditi posao i mnogo nam je pomogao. Zato smo se odlučili za Kalesiju. Proces registracije firme je u toku, a onda ide procedura zakupa zemljišta i gradnja proizvodnih hala kako bi do zime počeli sa radom”, rekao je Yildiz.

Za početak, tvornica tekstila bi upošljavala 250 radnika, a prema riječima vlasnika u narednih pet godina u pogonima tekstilne industrije bilo bi zaposleno oko 1.000 osoba.

Načelnik je investitorima obećao da će sve učiniti kako bi se što prije krenulo sa izgradnjom proizvodnih hala, a ubrzat će se i proces pribavljanja potrebne dokumentacije.

Načelnik je Yildiza i njegove saradnike upoznao i s parcelama koje su predviđene za industrijsku zonu, a istakao je na kraju sastanka da je za investitore tu 24 sata kako bi im pomogao.

Investitor iz Turske želi da radove na izgradnji proizvodnih hala radi firma iz Kalesije, a za početak planira se postavljanje objekta na deset hiljada metara kvadratnih. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje