Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U FBiH više od 1.300 građana oboljelo od morbila

Preuzmite sliku

Federacija BiH proteklih nekoliko mjeseci borila se s najvećom epidemijom morbila nakon agresije na našu zemlju.

Zavodu za javno zdravstvo FBiH od početka godine do avgusta prijavljena su 1.304 slučaja oboljelih od morbila. Od svih registriranih, 99 posto ih je bilo nevakcinisano, nepoznatog vakcinalnog statusa ili nisu primili dovoljan broj vakcina.

“Posljednje dvije sedmice, broj prijavljenih u Federaciji znatno je manji nego prethodne sedmice, dijelom zbog povećanog stepena vakcinacije, a dijelom zbog same prirode bolesti i njenog sezonskog karaktera, školskog raspusta i drugih faktora”, kazali su iz Zavoda za “Avaz“.

Najviše oboljelih bilo je u Sarajevskom kantonu, 854, a potom u Srednjobosanskom 285 i u Unsko-sanskom 83.

“Najveći broj oboljelih, oko 48 posto, jesu djeca u dobi do četiri godine te otprilike 17 posto djece od pet do devet godina. Najvažnija intervencija za sprečavanje pojave bolesti je dostići 95 posto pokrivenost vakcinacijom djece s dvije doze vakcine na području svih kantona i vakcinacijom drugih koji nisu vakcinisani”, navode iz Zavoda.

Gordana Vuković, ugledni sarajevski pedijatar, kazala je da je posljednji slučaj u Sarajevu bilo dijete iz Velešića, a posjetilo je Dom zdravlja “Omer Maslić”.

“Mnogo se taj broj smanjio. Sada su to sve repovi, epidemije više nema. Djeca se trebaju vakcinisati nakon godinu i u šestoj godini. Kasno je vakcinisati se s tri godine, pogotovo ako se jave epidemije, moguće su veće komplikacije”, kazala je Vuković.

Kada je riječ o RS, broj oboljelih od morbila ove godine bio je oko 40.

Morbili su registrirani širom Evrope, pa i svijeta, tako da postoji stalni rizik od pojave ove bolesti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,