Ponedjeljak, 18. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U BiH u toku uspostavljanje tijela koje će moći odgovoriti hakerskim napadima

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ocijenio je ozbiljnom situacijom posljednji globalni hakerski napad, upozorivši da se BiH, kao država, kasno počela baviti uspostavljanjem sistema kojim se od takvih napada može odbraniti.

Ipak, naglasio je da je Vijeće ministara BiH usvojilo nekoliko planskih dokumenata  u vezi sa  zaštitom na internetu, a uspostavljen je zajednički tim koji može odgovoriti na hakerske napade kada su u pitanju bh. institucije.

”Dogovorili smo da Ministarstvo sigurnosti uz pomoć eksperata napravi plan za blagovremeni odgovor, kao i da se na nivou entiteta uspostave vlastiti timovi koji će znati odgovoriti napadima”, pojasnio je Mektić, javlja Fena.

Dodao je da je u toku finalizacija tog posla te će takav sistem omogućiti da se BiH odbrani protiv takvih napada, iako BiH nije bila predmet posljednjeg organiziranog hakerskog napada.

Najavio je i da je u toku uspostavljanje tijela nazvanog CERN u kojem će biti stručnjaci za odbranu od hakerskih napada i koji će adekvatno i blagovremeno reagirati.

Globalni hakerski napad u petak je pogodio više od 200.000 ‘žrtava’ u najmanje 150 zemalja, a njegova specifičnost ogleda se u tome što je ucjenjivački softver korišten u kombinaciji s takozvanim funkcijom crva tako da se zaraza širila automatski. Strahuje se od povećanja broja ‘žrtava’ među kojima mogu biti  pravne i fizičke osobe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,