Subota, 1. Aprila 2023.
Tuzlanski.ba logo

U BiH raste zanimanje za montažnim kućama: Mladi su sve više zainteresovani, stariji su skeptični

Preuzmite sliku

Aktuelna poskupljenja nisu zaobišla ni montažne kuće, ali to nije spriječilo građane da se u potrazi za rješenjem svog stambenog pitanja sve više opredjeljuju za ovaj način stanovanja.

Sve je veća potražnja u RS-u za stambenim objektima ovog tipa iako se njihova cijena kreće od 1000 do 1150 KM po m2, a doseže cijenu i do 1800 KM prema istim parametrima.

Dragan Berić, vlasnik kompanije “Montažne kuće Berić” iz Banje Luke, kazao je za Nezavisne da je zanimanje veliko i to se posebno osjeti kod mladih bračnih parova.

– Mladi ljudi se sve više odlučuju za montažne kuće, dok su stariji sugrađani i dalje jako skeptični – kazao je.

Zanimanje raste, a novi upiti pristižu im svaki dan. Što se cijene tiče, Berić ističe da je ona ekonomski prihvatljiva kada se uspoređuje s cijenom kvadratnog metra prosječnog stana.

– Naša cijena je 1150 KM po m2, u što su uključeni apsolutno svi potrebni radovi da se novi vlasnici mogu odmah useliti – kazao je Berić.

Ova cijena, iako je oko 20% viša zbog poskupljenja građevnog materijala, i dalje je, prema njegovim riječima, mnogo isplativija jer za ovu cijenu vlasnici dobiju ključ u ruke i odmah se mogu useliti.

U prilog sve većoj potražnji govore podaci UNO-a BiH koji bilježe rast uvoza materijala za izgradnju ovih objekata, koji se odražava kako u kilogramima materijala tako i u cijeni. Prošle godine uvezeno je nešto više od 1,880.845 kg ovog materijala, dok je za cijelu 2021. uvezeno nešto manje, i to ukupno 1,387.416 kg.

– Prošle godine uvezeno je robe u vrijednosti od više od 8,230.000 KM, dok je 2021. vrijednost ukupno uvezene robe iznosila nešto više od 4,814.000 KM – kazali su iz UNO-a. (Vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,