Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

U BiH 93,8 posto žena obavlja sve kućne poslove

Preuzmite sliku

U BiH 93,8 posto žena obavlja sve kućne poslove, što ostavlja negativne posljedice na njihov privatni i profesionalni život, rezultati su istraživanja koje je provela Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Rezultati istraživanja pokazuju da obavljanje rutinskih kućnih poslova poput peglanja, mijenjanja posteljine, čišćenja kupatila, pranja veša, brisanja podova, kuhanja i pranja suđa te kupovanja potrepština u 93,8 posto veza obavljaju samo žene, saopšteno je iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

U saopštenju se navodi da u svega 5,6 posto veza te poslove ravnopravno obavljaju i muškarci, dok svega u 6 posto veza te poslove obavljaju samo muškarci.

Iz Agencije navode da je istraživanje pokazalo da to ostavlja negativne posljedice na privatni i profesionalni život žena, ostavljajući im manje vremena za odmor, lični i profesionalni napredak, usavršavanje, te učestvovanje u društvenim aktivnostima i politici.

Istraživanje je pokazalo da je situacija povoljnija kada je riječ o povremenim kućnim poslovima poput plaćanja režija i obavljanja poslova izvan kuće, kao što su održavanje dvorišta, automobila, krečenje i lakše popravke na kući, ističu iz agencije.

Nalazi istraživanja govore i o rasprostranjenosti rodne diskriminacije u radu i radnim odnosima, što je potvrdila trećina ispitanih žena.

Istraživanje je provedeno na teritoriji cijele BiH na uzorku od 500 žena starosne dobi između 18 i 65 godina koje su braku ili žive u vanbračnoj zajednici najmanje godinu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,