Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Stipendije za učenike romske nacionalnosti

Preuzmite sliku

Vahid Karić, učenik drugog razreda Srednje rudarske škole u Tuzli jedan je od stotinjak učenika koji primaju stipendiju Udruženja ˝Euro-Rom˝ za školovanje romskih nacionalnih manjina u mjesečnom iznosu od 80 KM.

Konkurs za stipendiranje novih učenika otvoren je do polovine septembra, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Dolazim iz 11-člane porodične zajednice i zahvalan sam na stipendiji, pomoću koje kupujem stvari neophodne za školu. Inače, nas 11 živi u jednoj kući i svi su nezaposleni, iako su moja dvojica braće i sestra završili srednje škole. Braća su završila Saobraćajnu i Rudarsku, a sestra Ugostiteljsku školu. Slijedim stope starijeg brata, pa sam se upisao u Rudarsku i nadam se da ću po završetku školovanja uspjeti naći posao˝, rekao je Karić.

Nedžad Jusić, predsjednik Udruženja ˝Euro-Rom˝, navodi da će se preko ovog udruženja iz fonda stipendirati što više djece koja pohađaju srednje i osnovnoškolsko obrazovanje, a osim novčane stipendije, svakom se djetetu dodijeli mentor, koji prati njegov napredak u školi, odnosno tutor ukoliko je učeniku potrebna dopunska nastava.

˝Od programa podrške romskim učenicima odustalo je svega pet učenika i to četvero u prvom razredu, a jedno zbog bolesti. Možemo reći da je ta cifra uspjeh, a danas objavljujemo poziv za sve učenike koji su se upisali u prvi razred srednje škole, kao i za one koji se već školuju. Važno nam je da djeca steknu znanje i samopouzdanje kada vide da neko prati i nagrađuje njihov rad, ali i da se obrazuju i osposobe, te da budu konkurentni na tržištu rada˝, naveo je Jusić.

Jusić je dodao da će srednje škole naredne školske godine pohađati oko 90 učenika, dok je prema zvaničnim podacima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, osnovne škole na području ovog kantona u prošloj školskoj godini pohađalo 600 učenika romske nacionalnosti. Prema njegovim riječima, romska je zajednica naročito ponosna što će na fakultet u oktobru krenuti četiri Roma.

˝Inače, nećemo odbiti nikog ko nam se obrati za stipendiju, a do 15. septembra roditelji učenika trebaju donijeti dokumentaciju koja uključuje papir da su se tek upisali ili da već redovno pohađaju školu, izjavu da su po nacionalnosti Romi, te rodni list i uvjerenje o državljanstvu˝, pojasnio je Jusić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,